Nova najveća tankerska kompanija na svetu – Frontline i Euronav odobrili spajanje

Kompanije Euronav i Frontline pre nekoliko dana objavile su konačni sporazum o spajanju. Na ovaj način trebalo bi da nastane najveća tankerska kompanija za prevoz sirove nafte na svetu, očekivane tržišne vrednosti od više od 4 milijarde dolara. 

Prema dogovoru, deonice će se kombinovati u razmeri 1,45 Frontline deonica za 1 Euronav deonicu. Prethodno najavljenu kombinaciju sada su jednoglasno odobrile uprave obe kompanije.

Zajednička kompanija će se zvati se Frontline, a njen generalni direktor biće Hugo De Stoop, sadašnji generalni direktor kompanije Euronav. Lars H. Barstad, generalni direktor Frontline-a, biće član odbora. Sedište novog tankerskog giganta biće na Kipru, a nastaviće da posluje i iz kancelarija u Evropi i Aziji (Belgija, Norveška, UK, Singapur i Grčka). Njegove deonice biće uvrštene na Euronext Brussels, OSE i NYSE.

– Kombinacijom kompanija stvoriće se vodeći svetski nezavisni vlasnik i operater naftnih tankera s menadžmentom, sposobnostima, resursima i veličinom koja će omogućiti uspešno iskorišćavanje prilika u novoj eri održive pomorske industrije – navele su kompanije u zajedničkom saopštenju za medije.

Po završetku spajanja, kompanija će imati najveću flotu VLCC i Suezmax tankera na svetu. Flota će se sastojati od 146 plovila, od čega 68 VLCC-a, 56 Suezmaxa, 20 LR2/Aframax i 2 FSO plovila.

Norveški milijarder John Fredriksen, najveći deoničar u kompaniji Frontline i drugi najveći u kompaniji Euronav, podržao je spajanje. Neto prihodi i EBITDA u 2021. u ove dve kompanije iznosili su približno 668 miliona dolara, odnosno 246 miliona dolara.

Spajanje kompanija biće završeno u četvrtom tromesečju 2022. godine.

Nakon završetka, sadašnji deoničari Euronav-a posedovaće približno 55% nove kompanije, dok će Frontline-ovi investitori držati 45%.

– Predložena kombinacija velika je prilika za preuzimanje vodeće pozicije u tankerskoj industriji u vreme prelaska na čisto, sigurno i održivo brodarstvo – rekao je Hugo de Stoop,  prenosi pomorac.hr.