Nova ulaganja u Luci RIJEKA – Za državni put i produbljivanje pristaništa Brajdica 73 miliona evra

Predstavnici Hrvatskih cesta i Lučke uprave Rijeka potpisali su juče ugovor o izgradnji državnog puta 403 od riječke obilaznice do zapadnog dela luke, kao i ugovor o produbljivanju morskog dna na Kostrenskom pristaništu na lučkom terminalu Brajdica.

Ukupna vrednost ugovora je 554 miliona kuna, odnosno oko 73,4 miliona evra.

Put koji će povezati kontejnerski terminal na Zagrebačkoj obali i zapadni deo luke sa riječkom obilaznicom biće dug oko 3 kilometra, uz 380 metara pristupnih saobraćajnica. Na  njemu je predviđeno nekoliko kompleksnih deonica – tunel Podmurvice (1,2 km), vijadukt Piopi (316m), vijadukt Mlaka (144 m). Radovi bi trebalo da počnu nakon mesec dana, a rok za završetak je 2,5 godine.

Produbljavanje morskog dna na Brajdici biće urađeno u dužini od 100 metara, uz obalni zid južnog veza, čime će se izjednačiti dubina mora u celokupnoj dužini operativne obale Kostrensko pristanište.

Projekti se sufinansiraju iz evropskih sredstava.

Potpisivanju ugovora na kontejnerskom terminalu prisustvovao je i hrvatski ministar mora, saobraćaja i infrastrukture Oleg Butković, koji je rekao da su sada, s ovim i drugim projektima ministarstva, na riječkom području u toku projekti ukupne vrednosti oko 1,3 milijarde kuna (oko 172 miliona evra) i to prvenstveno u obnovi i modernizaciji luke.

Nakon potpisivanja ugovora s koncesionarom za Zagrebačku obalu očekuje se ulaganje od još 200 miliona evra. Dva koncesionara ušla su u uži krug, Lučka uprava Rijeka to nadzire i uskoro će doneti odluku, dodao hrvatski ministar.

Izvor: seebiz.eu 

 

 

Podeli na društvenim mrežama: