NOVE TEHNOLOGIJE: Transport tečnog gasa

Tanker Saga Dawn, kompanije Saga LNG Shipping, krajem aprila uspešno je isporučio svoj prvi teret od oko 45.000 m3 na kineski terminal JOVO Dongguan, okončavši rutu koja je započela sedam dana ranije u Singapuru.

Saga Dawn je prvi svetski LNG (tečni prirodni gas) prevoznik koji poseduje sistem zasnovan na LNT Marine patentiranom LNT A-BOX dizajnu. Plovilo ABS klase napravila je kompanija China Merchants Heavy Industry, a  poseduje Wartsila glavne i pomoćne motore sa dvojnim gorivom.

Sistem LNT Marine za LNG i druge tečne gasove, pod imenom LNT A-BOX, sadrži IMO nezavisni rezervoar tipa A kao primarnu barijeru, konvencionalni sistem za podupiranje teretnih rezervoara i toplotnu izolaciju pričvršćenu na trup – koja ne propušta tečnost – a koja deluje kao potpuna sekundarna barijera.

Samonosivi rezervoari omogućavaju jednostavnu konstrukciju i fleksibilan dizajn, dok se istovremeno zadražava maksimalna iskorišćenost prostora trupa plovila.

Cilj kompanije Saga LNG Shipping je da izgradi i upravlja nizom malih i srednjih LNG plovila namenjenih različitim projektima. Među njima su i tankeri za LNGC od 80.000m3, namenjeni regionalnom uvozu do kineskih terminala, kao i plovila plitkog gaza pod nazivom Wuhan Max i Yichang Max, čiji je cilj pokretanje prometa duž kineske reke Jangce.

Izvor: sagalng.com

Foto: lntmarine.com

 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.