Novi strateški partner u Luci Rijeka – Port Acquisitions vlasnik trećine deonica

Kompanija Port Acquisitions, u vlasništvu češke industrijske grupacije CE Industries, kupila je 14. marta 24,98% udela u Luci Rijeka od poljskog OT Logistics i udeo od 8,75% u od poljskog investicionog fonda Fundusz Ekspansji Zagranicznej Fundusz Investicijni Zamknieti. Time se – zajedno sa deonicama koje su već posedovali – udeo kompanije Port Acquisitions u Luci Rijeka popeo na ukupno 34,42%.

Češki investitor postao je time obavezan da da ponudu za preuzimanje preostalog udela, odnosno 65,58%.

Prema hrvatskom zakonu, Port Acquisitions treba da da ponudu za preuzimanje, jer je njen udeo u Luci Rijeka premašio 25%.

Hrvatski mediji pisali su tokom prethodnih dana da će biti zanimljivo videti kako će se dalje odvijati ova bitka za vlasništvo, kao i kako će na ponudu reagovati država i hrvatski penzijski fondovi, koji, kako je od ranije poznato, nisu bili skloni izlasku iz vlasništva. Država je inače drugi najveći pojedinačni vlasnik u Luci rijeka, sa 25,02%. Kako je naveo Poslovni.hr, u protekla tri meseca, ovim deonicama trgovalo se po prosečnoj ceni od 8,4 evra, što bi trebalo da bude presudno kod utvrđivanja cene u ponudi deoničarima.

Prema ranijim najavama, podsetimo, očekivalo se da će nakon izlaska OT Logistics deoničarski blokovi u Luci Rijeka ostati više-manje isti, samo s Česima na mestu koje su dosada kroz više vlasničkih pozicija imati Poljaci.

Foto: YouTube/PrintScreen