Oborili rekord od 24.000 TEU – Isporučen novi najveći kontejnerski brod na svetu! (VIDEO)

Kineski brodograditelji isporučili su ove sedmice novi najveći kontejnerski brod na svetu – Ever Alot, za tajvansku kompaniju Evergreen.

Iako je plovilo istih dimenzija kao i brodovi Evergreen-ove A klase izgrađeni u Južnoj Koreji, kineski dizajn rezultirao je blagim povećanjem kapciteta, čime je brod dostigao 24.004 TEU, što mu donosi titulu novog svetskog rekordera. Poređenja radi, južnokorejski Ever Ace isporučen u leto 2021. kapaciteta je 23.9992 TEU.

Novi Ever Alot prvo je u seriji plovila koje kineski Hudong-Zhonghua Shipbuilding Co, podružnica China State Shipbuilding Corporation (CSSC), izgradila za Evergreen. Isporuka je, inače, bila odložena zbog nedavnog lockdown-a u Šangaju, pa će ubrzo biti isporučen i sestrinski brod Ever Aria. Fotografije koje je objavio CSSC prikazuju sestrinske brodove jedan do drugog u brodogradilištu.

Kada je reč o novom rekorderu – brod Ever Alot, uz kapacitet od 24.004 TEU jedinice, dugačak je 400 metara, širok 61,5 metara, dok njegov gaz iznosi 17 metara. Kako je saopšteno, kontejneri se na novi Evergreen brod mogu naslagati do visine ekvivalentne zgradi od 22 sprata, dok je prostor na palubi ekvivalentan veličini 3,5 fudbalska terena.

Brod je sedmo plovilo u takozvanoj Evergreen A klasi i prvi brod u klasi, ali i svetu, koji je premašio kapacitet od 24.000 TEU. Prvih šest brodova u A klasi izgradila je kompanija Samsung Heavy Industries u Južnoj Koreji, ali oni imaju nešto manji kapacitet, od 23.992 TEU, uprkos tome što imaju iste dimenzije. Prvi brod u klasi, Ever Ace, prethodno je nosio titulu najvećeg na svetu nakon isporuke u julu 2021. godine.

U Evergreen A klasi planirana je izgradnja ukupno 13 plovila, uključujući četiri koje gradi Hudong-Zhonghua.

Osim kontejnerskih brodova koji se grade za Evergreen, isti brodograditelj prošle nedelje je započeo gradnju dva kontejneraša od 24.000 TEU za MSC.

Izvor: pomorac.hr