Od Antarktika do Montevidea – Trinitas MV obavio prvu isporuku sa Južnog pola

Brod Trinitas MV krajem aprila uspešno je obavio prvu isporuku robe sa Antarktika do luke Montevideo, gde su transportovana velika pakovanja kril brašna, saopštila je holandska brodarska kompanija Royal Wagenborg.

Royal Wagenborg je oktobra prošle godine sklopio ugovor o najmu broda Trinitas MV sa glavnom norveškom kompanijom za prevoz robe na Južni pol, koja je i vodeći svetski dobavljač krila iz antarktičkih voda. Njihov lanac snabdevanja proteže se od ulova krila u antarktičkim vodama preko logističkog centra u Montevideu do postrojenja za proizvodnju kril-ulja u Hjustonu.

Utovar robe na Trinitas obavljen je zajedno sa starim poznanikom Wagenborg-a: nekadašnjim MV Vlieborg brodom ukupne nosivosti od 9.000 tona, koji je prodat 2012. godine.

Nakon pretovara tereta u antarktičkom moru u blizini Orknijskih ostrva na Antarktiku, plovilo nosivosti od 12.000 tona zaplovilo je u pravcu Montevidea.

Tamo je MV Trinitas natovaren rezervnim delovima i zalihama namenjenim ribarskim brodovima u antarktičkom moru, a ovaj brof trenutno se nalazi u blizini ostrva Južni Šetland na Antarktiku, saopštila je kompanija Royal Wagenborg.