Oslobođen brod Ever Given! – Čeka se otvaranje Sueckog kanala za saobraćaj

Samo nekoliko minuta pre nego što smo se spremali da objavimo ovaj tekst, stigla je dobra vest: teretni brod Ever Given, koji od utorka blokira Suecki kanal, konačno je oslobođen, saopštila je kompanija Inchcape shipping. 

– Ever Given je uspešno vraćen u odgovarajući položaj jutros u 4.30 i trenutno je bezbedan – navela je kompanija na svom Tviter nalogu.

Кako navodi Bloomberg, iako su spasioci uspeli da pokrenu brod, još nije poznato kada će Suecki kanal biti otvoren za saobraćaj. WallStreet Journal je preneo izjavu Osame Rabijea, direktora Uprave Sueckog kanala, da je brod delimično oslobođen i da je počeo da se pomera.

– Još nije gotovo, ali pomera se – rekao je Rabije, dodajući da će tegljači nastaviti da rade kako bi brod mogao ponovo da počne da se kreće kanalom.

Na fotografijama objavljenim na sajtovima za praćenje brodova vidi se da je brod promenio položaj između dve obale, a snimci pomeranja broda zabeleženi video kamerama počeli su da kruže društvenim mrežama.

 

Šta se dogodilo

U trenutku dok sam pripremala tekst, prošlo je skoro 6 dana od kako je Ever Given, Evergreen brod „zlatne klase“, bio zaglavljen u Sueckom kanalu. Uprkos različitim naporima, grdosija je dugo bila neumoljiva, a u subotu uveče po prvi put se pomerila 30 stepeni na desno i na levo što je bio znak da se konačno ide u dobrom pravcu.

Dugačak koliko četiri fudbalska igrališta, kontejneraš natovaren sa 220.000 tona, nasukao se u prolazu koji deli kontinentalnu Afriku od Sinajskog poluostrva. Ova vest me je dočela u redakciji u sredu rano izjutra. Užurbano sam pretraživala svetske portale. Medijima je pristup mestu gde je brod zaglavljen bio zabranjen, a u tom trenutku još nije bilo jasno kolike su razmere incidenta. Šture informacije – nasukan brod na putu ka Roterdamu, egipatske vlasti otvaraju stari kanal ne bi li nekako pomogle rešavanju problema. LinkedIn zajednica odgovarala je na anketu: „Šta mislite, koliko dana će kontejnerski brod biti zaglavljen u Suecu“ (većina je odgovorila 7 dana – što se ispostavilo kao tačno!)

Sećam se da sam dan ranije videla najavu za opasnost od peščane oluje u Egiptu. Mutne, žute nijanse na slici izazivale su nelagodu, dok sam prstom prelazila preko objave Emine H. (drugarice koja je pre nekoliko godina Beograd zamenila Kairom) na Fejsbuku. „Ovaj vetrić što počinje oko 14h je peščana oluja. Lepše je BG proleće“, napisala je.

Kontejnerski brodovi sve su veći, a klima sve nepredvidivija. Jak vetar i smanjena vidljivost doveli su, po svemu sudeći, do ovakvog rezultata (iako deo javnosti spekuliše i o nestanku energije, kao i ljudskoj pogrešci). Obistinio se jedan od najvećih strahova svetskih ekonomista: začepljenje arterije svetskih trgovinskih tokova (prema procenama stručnjaka, oko 10-12% ukupnog obima svetske trgovine prođe kroz Suec). Više od 300 brodova – tačnije njih 321, čekalo je juče na prolazak (danas kažu već 369) – slučaj Ever Given još jednom je pokazao svu ranjivost globalnih lanaca snabdevanja i osetljivost na faktore van moći čoveka.

Suecki kanal spaja Sredozemno i Crveno more, obezbeđujući brodovima prolaz od Azije ka Bliskom istoku i Evropi. Glavnu i značajno dužu alternativu ovoj ruti predstavlja put oko Rta dobre nade koji se nalazi na krajnjem jugu Afrike. U proseku kroz Suec prođe oko 50 brodova dnevno, mada je ponekad ta brojka znatno veća, a kanal je posebno važan za trgovinu naftom i prirodnim gasom.

Prema trgovinskim podacima, zaglavljeni brod kompanije Evergreen dnevno je blokirao oko osam milijardi evra (9,6 milijardi dolara) u robi, odnosno – blokada košta 400 miliona dolara na sat u trgovini duž plovnog puta koji je vitalni prolaz između Istoka i Zapada. Koliko do sada? Izračunajte sami.

Kolaps u Suecu počeo je odmah da izaziva zaostatke u globalnim lancima snabdevanja. BBC je u četvrtak preneo izjavu glavnog inženjera broda Maersk Ohio koji je slikovio opisao situaciju na terenu. „Kolona eksponencijalno raste“, rekao je Rejnolds. „I pre incidenta, tu je bila kolona brodova koja je čekala na prolazak, a sada se samo uvećava – gde god se okrenete, oko vas su brodovi“, rekao je Rejnolds za BBC Radio 4.

U subotu je cena nafte na međunarodnim tržištima skočila za više od 4%. Sirija je saopštila da će početi da ograničava distribuciju goriva zbog kašnjenja jedne isporuke nafte. Istog dana, Agencija za zdravlje životinja Rumunije saopštila je da je blokadom pogođeno 11 brodova koji su preuzeli stoku iz te zemlje – upozoravali su na tragediju koja preti za oko 130.000 životinja. Putarine u tankerskom prevozu skoro da su udvostručene ove nedelje.

Nekoliko prevoznika je u međuvremenu počelo da preusmerava svoje pošiljke oko Afrike, preko Rta dobre nade, što znači produžetak tranzitnih vremena produže za oko 7 do 9 dana. Kompanija Maersk saopštila je u nedelju da „trenutno, sa partnerima, ima tri broda zaglavljena u kanalu i 27 brodova koji čekaju da uđu u kanal, a još dva će danas stići do blokade“. U međuvremenu je preusmerila 15 brodova ka Rtu dobre nade – u onim slučajevima gde je procenjeno da je takva, duža ruta bolje rešenje od kašnjenja u Sueckom kanalu. Pojavila se i informacija da je ka jugu Afrike deo plovila okrenuo i Hapag Lloyd.

Foto: Esther Horvath

Iako je Ever Given konačno oslobođen, očekuje se da će ova dešavanja proizvesti i značajne, dodatne nuspojave: kada brodovi ponovo počnu da prolaze, možemo da računamo i na masovne gužve u evropskim lukama, što će za posledicu imati kašenjenje u povratku opreme nazad u Aziju, posledice po dostupnost kontejnera itd. Posledično, manjak kontejnera može da se odrazi i na rast cene transporta. Koliko? Saznaćemo uskoro.

Logističari traže alternative

„U logistici je svaki dan izazov“, rečenica je kojom sam otpočela uvodnik za studentski bilten tog čuvenog dana kada samo saznali da je Suecki kanal blokiran – ne očekujući da će ova rečenica toliko dobro odgovarati i danas. Proteklih meseci izazova izgleda da nikad više bilo nije. Ipak, alternative uvek postoje.

– Zbog očekivanih zagušenja luka u Evropi, očekujemo više interesovaja za avionski i železnički transport u narednim nedeljama. Železnički prevoz robe je stabilna opcija sa vremenom tranzita koji je do 50% brži od pomorskog i 60% isplativiji od avionskog prevoza. Za izuzetno hitne pošiljke, tu su usluge nedeljnog čarter leta iz Kine i Hong Konga do srednje Evrope kako bi korisnici mogli da ispune i najstrože rokove – izjavio je u petak Nebojša Đekić, direktor prodaje i razvoja u kompaniji cargo-partner Srbija.

Istakao je i da pažljivo prate događaje i da su „u kontaktu sa brodskim prevoznicima, kao i kupcima kako bi ih obaveštavali o najnovijim dešavanjima“.

Ovom tranzitnom rutom u Srbiju stiže roba široke potrošnje poput nameštaja, igračaka i prehrambene robe sa dužim rokom trajanja.

Preko Sueckog kanala izvoze se iz Srbije gotovi proizvodi, građa, trupci, jabuke… Pet dana stajanja brodova u mestu izaziva ogromne gužve prilikom istovara, koje mogu da dovedu do preko 30 dana kašnjenja – kada zbog gužvi gotovo da nije moguće prići lukama.

Iako do jutros niko nije mogao da pouzdano tvrd koliko će biti potrebno da se uspostavi normalan protok preko Sueckog kanala, logističari su isticali da je sigurno da će se situacija odraziti na deo svetske ekonomije imajući u vidu da brojne industrije snabdevaju svoju proizvodnju robom koja stiže ovom rutom.

Rezervni plan (koji, srećom, nije zatrebao)

U subotu popodne mnogobrojni remorkeri i tegljači uključeni su u operaciju da se Ever Given osposobi za plovidbu i tako odblokira kanal, a u nedelju je taj broj dodatno uvećan.  Tada je saopšteno da, ukoliko se otkopavanje peska na obali kanala i izvlačenje pomoću remorkera izjalovi, hitne službe će morati da skinu određen broj kontejnera sa broda kako bi dodatno olakšali situaciju. Do toga, srećom, nije došlo – jer je ovo scenario koji bi zahtevao posebnu opremu i mogao je trajati i nedeljama!

Meanwhile in Serbia…

U međuvremenu, slika bagera koji otkopava pesak (i pritom u odnosu na džinovski brod izgleda kao igračka), postala je glavna tema mimova na mreži: Client’s expectations vs Clients’ involvment; My to do list vs One e-mail I managed to answer; Climate changing vs Our answer… I jedna na naš račun, sa Njuzneta: „Puni autobusi kupaca sa Aliekspresa iz Srbije krenule su da otkopavaju brod zaglavljen u Sueckom kanalu.

Naslovna foto: YouTube/PrintScreen, CBS Evening News

M.M.