Pad prevezenih kontejnera i veliki rast vozarina obeležili prvi kvartal 2022.

Umesto ranijih očekivanja da će globalna potražnja za kontejnerskim prevozom nastaviti da raste tokom cele 2022, vodeće brodarske kompanije sada navode da bi i drugačiji scenario mogao da se dogodi. Takav razvoj situacije ipak ne donosi sa sobom i snižena očekivanja kompanija kada je reč o finansijskim rezultatima, budući da vodeći brodari prognoziraju još bolju 2022. u odnosu na prvobitne najave!

Danska logistička grupacija Moller-Maersk izvestila je juče o padu obima prevezenih kontejnera u prvom tromesečju za 7%, prognoziravši da bi globalna tražnja u drugoj polovini 2022. umesto da poraste očekivanih 2-4%, mogla da poraste svega 1%, ali i da zabeleži isti toliki pad. 

Uprkos padu obima, Maersk je, prema preliminarnim pokazateljima, u prvom tromesečju godine ostvario snažan finansijski učinak: prihod od 19,3 mlrd USD, EBITDA 9,2 mlrd USD i EBIT od 7,9 milijardi USD.

Snažan rezultat je podstaknut nastavkom izuzetne tržišne situacije na okeanu, koja je dovela do prosečnog povećanja vozarina od 71% u poređenju sa prvim kvartalom 2021.

Zahvaljujući snažnim rezultatima u ovom periodu, danska kompanija očekuje da će se trenutna tržišna situacija nastaviti i u drugom kvartalu 2022, u kombinaciji sa višim ugovorenim stopama. Shodno tome, Maersk sada predviđa da će cela 2022. biti jača nego što se ranije očekivalo, te su smernice revidirane naviše.

Sada se očekuje da će EBITDA biti oko 30 milijardi dolara (ranije oko 24 milijarde dolara), EBIT od oko 24 milijarde dolara (ranije oko 19 milijardi dolara) i slobodni novčani tok iznad 19 milijardi dolara (ranije iznad 15 milijardi dolara).

– Trenutne smernice o zaradi su i dalje zasnovane na pretpostavci normalizacije u pomorskom sektoru početkom druge polovine 2022. Na osnovu kretanja obima u prvom kvartalu, APMM je revidirao naniže svoje izglede za rast globalne potražnje za kontejnerima sa 2-4% na -1/+1% – navodi brodarska kompanija u saopštenju, dodajući da će rezultati za prvi kvartal biti objavljeni 4. maja.