Panamski kanal povećava broj dnevnih tranzita brodova

Očekuje da će svakodnevno sve više brodova prolaziti kroz Panamski kanal kako nivo vode raste. Uprava Panamskog kanala objavila je povećanje gaza sa 46 na 47 stopa (14,33 metara), uz dalje povećanje na 48 stopa (14,063 metra) zakazano za 11. jul. Štaviše, 5. avgusta će kanalu biti dodat novi rezervacioni slot za Neopanamax prevodnice, čime će ukupan broj tranzita iznositi 35 brodova dnevno.

Vest je usledila, kako piše trans.info, nakon ranijih najava tokom prošlog meseca u kojima je potvrđeno da će broj dnevnih tranzita porasti sa 32 na 33 od 11. jula i na 34 od 22. jula.

Povećanje tranzita dolazi, kako se navodi, zahvaljujući porastu trenutnog i projektovanog vodostaja u jezeru Gatun, kao i dolasku kišne sezone u slivu Panamskog kanala. Najava dodatnih tranzita poklopila se i sa 8. godišnjicom proširenog Panamskog kanala.

U saopštenju za javnost povodom obeležavanja godišnjice, iz uprave kanala su naveli da „nastavljaju da se bore sa uticajem produžene sušne sezone, koja je prošle godine ograničila broj dnevnih tranzita kroz ovaj plovni put“.

– Uprkos dolasku kišne sezone, izazov vode za Panamu i Panamski kanal ostaje i služi kao podsetnik da su klimatske promene i njihovi efekti realnost koja zahteva hitnu pažnju i konkretnu akciju – saopšteno je iz uprave Panamskog kanala.

Kako su dodali, potencijalna rešenja uključuju identifikaciju alternativnih izvora vode iz 51 sliva i jezera u Panami, zajedno sa projektima koji mogu povećati kapacitet skladištenja kako bi se osigurala dostupnost vode za celokupno panamsko stanovništvo i rad kanala. Osim toga, uprava Panamskog kanala kaže da istražuje dodatna kratkoročna i dugoročna rešenja koja mogu optimizovati korišćenje i skladištenje vode u kanalu za dobrobit kako lokalnog stanovništva, tako i sopstvenih operacija, dodaje se u saopštenju.

Foto: Pixabay.com/MonicaVolpin

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.