Počela izgradnja kontejnerskog terminala i silosa u Luci Novi Sad

U Luci Novi Sad počela je izgradnja novog vertikalnog keja, kontejnerskog terminala i silosa za žitarice. Klaudio Negreanu, direktor DP World Novi Sad koja je operater Luke, rekao je da je „DP Novi Sad“ jedini lučki operater koji je od nedavno osposobljen da prevozi robu u kontejnerima, tako da će novi terminal ujedno biti i skladište za kontejnere. Takođe, biće omogućeno da se kontejneri pakuju i odmah postavljaju na kamion ili na voz, jer će posle mnogo godina biti obnovljena pruga koja prolazi kroz Luku.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, koji je prisustvovao početku radova, rekao je da će ova investicija poboljšati srpske privredne kapcitete i omogućiti lakši transport robe iz Novog Sada ka svim destinacijama.

Prema rečima ministra saobraćaja i infrastrukture Tomislava Momirovića, ulaganje u Luku Novi Sad je u interesu privrede Srbije, kao i saradnja sa kompanijom „DP World“ koja se obavezala da uloži 30 mil EUR u razvoj Luke.

Za dve godine ovde ćemo imati jedan od najvećih kontejnerskih terminala u Evropi i biće izgrađeno devet silosa kapaciteta 40.000m2, rekao je ministar.

Kako se moglo čuti na događaju, ovo će biti najveći radovi u istoriji Luke Novi Sad, a deo su ukupnih investicija DP World Novi Sad. Ta kompanija kupila je novi kran, novu mehanizaciju za utovar robe, brod Albatros koji je doprineo većoj bezbednosti i brzini uplovljavanja barži u luku, a izgradila je i putnički terminal u koji je uloženo više od 500.000 EUR.

– Dunav je najvažnija reka za transport u Evropi. Sredstva u nove sadržaje u Luci Novi Sad ulažemo kako bismo je učinili najvažnijim terminalom na Dunavu, što je od velikog značaja za srpsko tržište, ali i za širi region – izjavio je Klaudio Negreanu.