Pomorci nikad traženiji! – Kriza u Ukrajini povećala nedostatak kadrova

Složene ekonomske prilike dovele su do velikog rasta vozarina i potražnje za brodskim prostorom, a rat između Rusije i Ukrajine otežao je angažovanje pomoraca iz ovih zemalja, koji čine značajan procenat pomorskih oficira u svetu. Jednima veći broj zemalja ne želi da izdaje vize, drugima je otežano ukrcavanje i iskrcavanje, kao i putovanja, a mnogi su i mobilisani.

Hrvatski Novi list piše da je kombinacija navedenih faktora rezultirala velikom potražnjom za pomorcima iz te zemlje, koji su, bez obzira na trenutno stanje u svetu, i inače bili jako traženi – iako su među najplaćenijima.

Damir Vranić, direktor agencije Damaco kaže za Novi list da je potražnja za hrvatskim pomorcima doslovno eksplodirala.

– Potražnja za hrvatskim pomorcima je enormna i raste velikom brzinom. Svakog dana kompanije zovu, pitaju, traže ljude. Skoro da se ni ne priča više o plati, nego je važno naći ljude. Više nije ni najmanji problem zaposliti dobrog pomorca i to odmah. Očekujemo da će se taj „bum“ u potražnji stabilizovati, ali ona će sigurno ostati na visokom nivou još dugo. To je dobar moment za naše ljude, jer im otvara mogućnost da biraju bolje kompanije, s boljim uslovima rada i primanjima. Moramo iskoristiti ovu situaciju za dodatno učvršćivanje položaja naših pomoraca koji su već sad među najcenjenijima na svetu – ističe Vranić.

Ogroman rast potražnje za hrvatskim pomorcima potvrđuje i Mario Zorović, direktor komanije Maritime Services i predsednik udruženja posrednika u zapošljavanju pomoraca CROSMA. On ističe da se pored brojnih ponuda od raznih kompanija, posebno onih koje su zapošljavale Ruse i Ukrajince, susreću i sa poteškoćama, jer su hrvatski pomorci plaćeni mnogo više u odnosu na ruske i ukrajinske i da „hrvatskim pomorcima ne mogu nuditi plate kakve su imali Rusi i Ukrajinci“.

Prema izveštaju organizacije BIMCO, koja okuplja zaposlene u pomorskoj industriji, pre početka rata u Ukrajini, na svetskom tržištu nedostajalo je 25 hiljada pomoraca. Kako su trenutne prognoze još gore, predviđa se da bi već 2026. godine moglo nedostajati 90 hiljada sertifikovanih pomoraca.

Rat u Ukrajini je situaciju samo dodatno produbio, tako da je svakoj mladoj osobi koja danas upiše i završi pomorske škole i fakultete, posao praktično zagarantovan, piše Novi list, navoeeći i izjavu Tajana Gostić, iz kompanije Columbia Shipmanagement, koja pretpostavlja da će s rastom potražnje pomoraca rasti i njihove plate.

Ona dodaje i da se pomorstvo zadnjih godina izrazito modernizuje i širi na nove grane, a pomorsko obrazovanje više ne mora značiti da onaj ko završi Pomorski fakultet i počne da plovi, mora ostati na brodu do penzije, jer su kadrovi iz Hrvatske sve traženiji i u „kopnenim“ zanimanjima, kao na primer u obuci i edukaciji pomoraca.

PROČITAJ I: ISKUSTVA iz regiona: 90% pomoraca traži promene na fakultetima

Filip Goleš iz agencije DGS Maritime Crewing takođe smatra da bez obzira na situaciju u svetu koja je uzdrmala pomorstvo i tržište rada u pomorstvu, problema sa zapošljavanjem pomoraca neće biti, zbog čega mlade treba podsticati na izbor posla u kojem ih očekuju sigurno zaposlenje i dobra primanja.

– Budućnost je, što se tiče kadeta i mladih pomoraca, sigurno otvorenija nego pre. Kako vidimo, praktično svi diplomci nađu posao odmah, a sve više i čvršće se povezuje tržište rada i sistem obrazovanja, pa mnogi od njih još dok su na fakultetu prolaze prve razgovore za posao. Na tome intenzivno radimo, a smatram da moramo još više sarađivati i stvarati veze još za vreme školovanja tih mladih ljudi. Sigurno je da i na državnom nivou, kroz obrazovni sistem treba promovisati pomorstvo, kao i druge profesije u kojima će mladi nakon školovanja moći odmah da pronađu posao, treba ih aktivnije usmeravati ka takvim poslovima – rekao je Goleš za Novi list