JUBILEJ: 10 godina Pomorskog inovacionog centra iNavis u Šibeniku

Pomorski inovacijski centar iNavis u Šibeniku, zajednički norveško-hrvatski projekat, juče, 28. septembra, je proslavio desetu godišnjicu postojanja.

Centar iNavis, otvoren 2012. godine, nastao je kao rezultat saradnje grada Šibenika i Ministarstva vanjskih poslova Norveške u svrhu okupljanja i povezivanja hrvatskih i norveških kompanija i institucija iz sektora pomorstva.

Povodom ove godišnjice, portal Pomorac je razgovarao sa nekima od glavnih aktera Pomorskog inovacionog centra u Šibeniku.

Dobra poslovna ideja

Inovativnim delom iNavis centra CroNoMar je upravljao sedam godina. O početku ideje o osnivanju Pomorskog inovacionog centra, ulozi kompanije CroNoMar i prvih nekoliko godina rada Centra pričala je Ana Zajc, viši projektni konsultant u CroNoMar-u.

‒ Sve počinje sa dobrom poslovnom idejom novih ili postojećih preduzetnika, koja se potom zajedničkim snagama realizuje u cilju postizanja pozitivnih rezultata u budućnosti. Upravo na ovoj pojednostavljenoj činjenici počelo je osnivanje Pomorskog inovacionog centra iNavis, koje je realizovano uz veliku podršku lokalne i centralne vlasti – rekla je Ana Zajc.

Pokretanje iNavis centra bio je jedan od mnogih koraka u dugoročnoj strategiji Grada usmerenoj na prepoznavanje Šibenika kao pomorskog centra i jačanje preduzetničke zajednice. Podsticanje različitih oblika poslovne i institucionalne saradnje Hrvatske i Norveške, primarni cilj projekta Pomorskog inovacionog centra, bio je revitalizacija šibenske regije i privrede, ali i ostvarivanje šire ekonomske saradnje dve zemlje u celini.

Norveška vlada je uspostavila slične projekte u drugim susednim zemljama. S obzirom na to da je pomorski sektor glavna karika koja povezuje Norvešku i Hrvatsku, a Norveška je jedna od najvećih svetskih velesila u tom sektoru, došla je ideja o osnivanju Pomorskog inovacionog centra koji će biti prepoznat kako u Hrvatskoj tako i u celoj regiji, dodaje Zajc.

Značajna uloga kompanije CroNoMar

Napori CroNoMara usmereni na jačanje saradnje između dve zemlje doprineli su uspešnoj implementaciji hrvatsko-norveškog projekta osnivanja Pomorskog inovacionog centra iNavis. Zbog velikog značaja tog projekta, 2011. godine organizovana je poseta norveškog kraljevskog para Šibeniku, što je podstaklo dalju ekonomsku saradnju Hrvatske i Kraljevine Norveške.

‒ CroNoMar je od svog osnivanja imao nameru da upravlja projektima koji će živeti godinama. Tako je 2009. godine u Hrvatskoj potpisan prvi komercijalni ugovor za izgradnju katamarana za norveško tržište, nakon čega je usledilo ugovaranje novih radnih čamaca koje traje do danas – dodala je Zajc.

Stabilna stalna, ali i nova radna mesta

Neki od CroNoMarovih projekata su već završeni, ali većina njih kontinuirano i uspešno radi već trinaest godina.

‒ Projekti koji se realizuju kroz CroNoMar omogućavaju stabilna stalna i nova radna mesta u sredini u kojoj se realizuju. Međutim, najveći izazov sa kojim smo se do sada suočili, a vezano za Republiku Hrvatsku, je izuzetna administracija.

Svakodnevno poslovanje CroNoMara temelji se na transferu znanja, tehnologije i poslovnom razvoju, s ciljem pozicioniranja Centra kao prepoznatljivog brenda u Hrvatskoj, ali i u svetu. Sve investicije koje omogućavaju razvoj privrede i koje doprinose stvaranju boljeg poslovnog i investicionog ambijenta su uvek dobrodošle, pa je ulaganje u iNavis centar opravdano i svakako predstavlja dobru osnovu za dalje aktivnosti koje će biti usmerene na obezbeđivanje kvalitetna poslovna podrška preduzetnicima u pomorstvu – zaključila je Ana Zajc.

Trokut EU

U Centru od samog početka posluje Azara Adria d.o.o., posrednik u zapošljavanju pomoraca za međunarodne kompanije. Ova porodična kompanija je svakako odličan primer dobre poslovne politike i svojevrsni dokaz da, pre svega, kvalitet, timski rad, profesionalnost i upornost donose najbolje rezultate.

Od samog osnivanja, kompanija je imala jasnu viziju i cilj da se kvalitetom rada i kvalitetom osoblja probije na norveško tržište.

Kompanija je od samog osnivanja imala jasnu viziju i cilj da se kvalitetom rada i kvalitetom kadrova koje Hrvatska ima u tom sektoru probije na norveško tržište. Hrvatski pomorci su priznati u svetu i predstavljaju jedan od najboljih hrvatskih izvoznih „proizvoda“, čemu u prilog govori i činjenica da je Hrvatska na visokom 5. mestu po broju oficira u EU.

– Danas, 10 godina kasnije, uspešno sarađujemo sa nekoliko norveških kompanija, na šta smo izuzetno ponosni. Put do norveškog tržišta nije bio lak i trebalo je mnogo godina i napora da se ostvari prva saradnja. Sve nakon toga došlo je zahvaljujući kvalitetu usluge koju pružamo i trudu koji ulažemo da predstavimo našu kompaniju i hrvatske pomorce na ovom nepresušnom tržištu. Trenutno smo deo projekta digitalizacije kojim želimo da postignemo automatizaciju poslovanja i ponudimo naša inovativna rešenja kao primer drugim partnerima iz EU –  kaže Anita Gulin Šuša, izvršna direktorka Azara Adria.

Šibenik je preduzetnički i pomorski centar

Nakon CroNoMara, upravljanje iNavis centrom nakratko je preuzela kompanija Podi Šibenik, a potom je ove godine upravljanje preuzeo Centar za preduzetništvo i nove tehnologije Trokut, koji je svečano otvoren u septembru 2020.

‒ Nama u Trokutu je drago što smo ove godine uspeli da preuzmemo štafetu od firme Podi Šibenik i što možemo dati direktan doprinos daljem razvoju iNavisa – rekla je direktorka Trokuta Diana Mudrinić.

Dodaje da je sada na njima da nastave da pružaju podršku, da saslušaju preduzetnike i pokušaju da pruže rešenja koja će im pomoći u daljem poslovanju.

Diana Mudrinić je u razgovoru za Pomorac.hr otkrila planove i projekte koji iNavis centar očekuju u budućnosti.

‒ Trenutno imamo nekoliko stranih kompanija u najavi, koje su izrazile interesovanje za povezivanje sa iNavis centrom, a mi ćemo se potruditi da omogućimo sve što je potrebno da se isto dogodi.

Trend razvoja tehnologije je takav da je ušla u sve pore našeg života i društva, a evidentno je uključena i u pomorstvo. Tako je jedna od kompanija koja je pokazala interesovanje i ona koja se bavi podvodnom robotikom i restauracijom koralnih grebena – najavio je Mudrinić.

Deo aktivnosti projekta InnovaMare odvijao se u Trokutu, pa je šibenski inkubator za nove tehnologije indirektno deo projekta.

Projekat InnovaMare je osmišljen da razvije i uspostavi inovativni model ekosistema u oblasti podvodne robotike i senzora za potrebe kontrole i praćenja zagađenja u Jadranskom moru, i sa uzbuđenjem vidimo kako će biti povezan sa iNavis centrom, rekao je Mudrinić.

Povodom jubilarne godišnjice iNavis centra, Željko Burić, gradonačelnik Šibenika, izjavio je da u budućnosti očekuje još bolju saradnju sa Norveškom i institucijama te zemlje, kao i sa investitorima i stručnjacima za pomorske delatnosti.

– Prostor će vremenom biti proširen, a mi ćemo ga integrisati sa našim studijima i razvojnim projektima poput inovacija u pomorskom saobraćaju i aluminijumskoj industriji – najavio je Burić.

Izvor: pomorac.hr 

Foto: Trokut EU