Posle 40 godina Søren Skou ide u penziju – Moller Maersk dobija novog generalnog direktora

Posle skoro sedam godina na čelu danske brodarske kompanije, Soren Skou objavio je u ponedeljak, 12. decembra, da odlazi u penziju. Skou će biti generalni direktor (CEO) A.P. Møller-Maersk do kraja ove godine, a zatim će predati dirigentsku palicu Vincentu Clercu, koji je trenutno generalni direktor Maersk-ove kompanije Ocean & Logistics.

– Želeo bih da se zahvalim Upravnom odboru, našim akcionarima, mom izvršnom timu i svim mojim fantastičnim kolegama širom sveta na poverenju i podršci tokom svih ovih godina. Sada je pravo vreme za ovu tranziciju – za Maersk, za Vincenta i za mene. Kompanija poslednjih godina posluje veoma dobro. Nikada nismo bili finansijski jači i imamo viziju da nastavimo našu globalnu strategiju koja će voditi Maersk dugi niz godina – rekao je Søren Skou u saopštenju za javnost.

– Søren je doprineo razvoju naše grupe skoro četrdeset godina, od čega jedanaest godina kao izvršni direktor kompanije Maersk Tankers, četiri godine kao izvršni direktor kompanije Maersk Line i skoro sedam godina kao izvršni direktor kompanije Maersk. Tokom svog mandata, Søren je igrao ključnu ulogu u redefinisanju Maerska u dobavljača end-to-end logističkih usluga – rekao je Robert Uggla, predsednik Upravnog odbora.

Vincent Clerc, novi CEO, istakao je da je zahvalan na poverenju i prilici da vodi naredne faze tranzicije kompanije.

– Privilegija je voditi kompaniju sa tako dugim nasleđem, jakim vrednostima i ogromnim potencijalom. Radujem se tome i zajedno sa upravom i svim kolegama iz kompanije Maersk širom sveta želim da to podignem na viši nivo, nadovezujući se na veoma jake temelje koje smo dobili sa Sorenom na čelu – dodao je.

Skou je napravio značajnije promene od većine njegovih prethodnika u poslednjih 50 godina, zahvaljujući strategiji da Maersk postane integrisani dobavljač logističkih usluga.

– Skoro sedam godina radio sam zajedno sa svojim timom na promeni poslovnog modela, kulture, digitalizacije i rezultata kako bi Maersk ponovo postala profitabilna kompanija koja raste – rekao je Skou.

Izvor: maersk.com

Foto: maersk.com (Soren Skou i Vincent Clerc)