Posledice rekordnog naručivanja kontejnera – Globalni višak od čak 6 miliona TEU

Ukupan broj kontejnera na svetu u 2021. porastao je za 13%, što je čak tri puta veći rast nego prethodnih godina. Trenutno na svetu postoji gotovo 50 miliona TEU, što je direktna posledica rekordnih narudžbina novih kontejnera koje su podnosili brodari i razni drugi iznajmljivači kontejnera, piše pomorac.hr, pozivajući se izveštaje pomorskih analitičara.

Istovremeno je iz opticaja povučen tek manji broj starih kontejnera, budući da su kontejneri, usled zagušenja globalnih lanaca snabdevanja, imali čak 15% do 20% manju produktivnost nego pre pandemije.

Procenjuje se da je u 2021. godini svaki kontejner korišćen za transport prosečno 18,1 puta. Poređenja radi, u 2020. ta je brojka iznosila 19,2, a u periodu od 2010. do 2020. kretala se između 19,5 i 20,6.

Odnos ukupnog broja kontejnera u odnosu na dostupni kapacitet plovila porastao je za 8% na početku pandemije, odnosno u 2020. godini, a ostao je na tom nivou i tokom 2021.

Konsultantska kuća Drewry u izveštaju Container Census & Leasing Annual Review & Forecast 2022/23 procenjuje da u globalnom fondu kontejnera trenutno postoji višak od čak 6 miliona TEU. Iako je to verovatno najveći nivo u istoriji, Drewry smatra da je taj višak nešto čime pomorska industrija može dobro da upravlja.

– Raspored isporuke novih kontejnerskih brodova je poprilično gust, a očekuje se da će globalni kapacitet plovila porasti za 3,6 miliona TEU u 2023. godini, te za više od 3,9 miliona TEU u 2024. – navode analitičari ove konsultantske kuće.

– Uzevši u obzir nove IMO (International Maritime Organization) propise o smanjenju štetnih emisija koji stupaju na snagu u januaru 2023. zbog čega će neki brodovi morati da sporije plove, očekuje se da će veliki deo viška kontejnera biti iskorišten, odnosno apsorbovan. Uz to, izgleda da neki brodari planiraju prikupljanje više zaliha opreme, tačnije kontejnera, a tokom sledeće dve godine gradiće se manje novih kontejnera.

Drewry predviđa da će proizvodnja novih kontejnera do kraja sledeće godine biti znatno niža nego prošle godine, te se očekuje oko 3,9 miliona TEU novih kontejnera u 2022. godini, odnosno 2,4 miliona TEU u 2023.

Pri tome će većina narudžbi biti namenjena zameni starih ili izgubljenih kontejnera. Premda će cene novih i korišćenih kontejnera padati, analitičari ne očekuju povratak na vrlo niske cene iz 2019. jer se od proizvođača očekuje da pažljivo upravljaju svojim kapacitetima i strategijama postavljanja cena. U međuvremenu, sekundarno tržište i dalje je snažno, a upotreba kontejnera izvan same trgovine i dalje se širi.

– Posmatrajući prognoze za sledeće dve godine, brodarske kompanije biće glavni kupci opreme, a zatim će pošiljaoci i drugi iznajmljivači ponovno preuzeti prvo mesto, podižući udeo narudžbama na 54% do 2026. – navode analitičari dodajući da se očekuje i da će povrat ulaganja biti veći tokom narednog perioda nego u proteklih pet godina, prenosi pomorac.hr.