Prepolovljena dobit Luke Koper u prvom kvartalu

Luka Koper je u prvom kvartalu 2020. ostvarila neto dobit od skoro 7 miliona evra, što je čak 48% manje u odnosu na isto lanjsko razdoblje, ali i 3% iznad plana.

Čisti prihodi iznosili su oko 55 miliona evra, što je 9% manje nego u prvom tromjesečju 2019. i 5% ispod planiranog.

Pretovar brodova smanjio se za 12% na 5,2 miliona tona u periodu januar-april 2020. Dve najvažnije kategorije – kontejneri i automobili, smanjile su se u manjoj meri.

Tako je u prvom kvartalu pretovareno nešto manje od 230.000 kontejnerskih jedinica, 7% manje nego u uporednom razdoblju i nešto manje od 163.000 vozila, što je 4% manje nego u istom razdoblju prošle godine, navedeno je u nerevidiranom izveštaju koji je objavljen na stranici Ljubljanske berze.

Operativna dobit Grupe iznosila je oko devet miliona evra, što je 50% manje nego u prvom tromjesečju prošle godine i 9% manje od planirane. Niža dobit uglavnom je bila posledica 5,4 miliona evra nižih neto prihoda od prodaje od pretovara, većih troškova rada i troškova poreza na pretovare.

Operativna dobit pre amortizacije (EBITDA) iznosila je 15 miliona evra, što je 37% niže u odnosu na isto razdoblje prošle godine, ali 2% iznad planirane. Marža EBITDA iznosila je 28%, što je 30% manje nego 2019. i 9% više od planiranog. U prva tri meseca godine grupa je za investicije izdvojila 11 miliona evra, što je 72% više nego lani i 8% više od planiranog, prenosi portal seebiz.eu. 

Uprava kompanije saopštila je da su „u datim uslovima, diktiranim okolnostima pandemije, poslovni rezultati Grupe Luka Koper u prvom kvartalu 2020. godine bili dobri“.

U svetlu neizvesnih ekonomskih predviđanja, kompanija je pripremila nekoliko scenarija sa ciljem da obezbedi dovoljnu likvidnost i ograniči negativne efekte globalne krize, navodi se.

Na početku izbijanja epidemije korona virusa u Kini, Luka Koper je reagovala pravovremeno i pokrenula različite optimizacije, osiguravajući tako ispunjenje ciljeva postavljenih u poslovnom planu za 2020. godinu – rekao je Dimitrij Zadel, predsednik Uprave Luke Koper.

– Zbog pandemije koronavirusa koja se proširila iz Azije na druge kontinente, pogođena su sva ključna tržišta Luke Koper i praktično sve industrije, što je vidljivo i iz statistike protoka luka koja se odnosi na prva tri meseca godine. U ovom periodu smo pretovarili 5,2 miliona tona robe, što je za 12% manje nego u istom periodu prošle godine. Sa sličnom situacijom se suočila i većina drugih luka u regionu i šire – navodi se u saopštenju.

Kompletan finansijski izveštaj dostupan je OVDE. 

Podeli na društvenim mrežama: