Pretovar Luke Kopar 15% manji nego lani – Najmanji pad u kontejnerskom segmentu

Luka Kopar d.d. u prvoj polovini godine ostvarila je 107 miliona evra čistih prihoda, što je 11% manje nego u istom razdoblju prošle godine, dok je neto dobit „potonula“ 40% – na 15 miliona evra, prenosi seebiz.eu.

Poslovanje je obeležila pandemija covid-19, koja je snažno uticala na trgovinske tokove širom sveta. Stagnacija privrede smanjila je pretovar brodova, što je prouzrokovalo manje prihode.

Ostvareni neto prihodi bili su 12% manji od planiranih, a neto dobit 1% manja od planirane. Dobit iz poslovanja bila je 17 miliona evra, ili 42% manja u odnosu na prošlu godinu, ali 3% veća od plana, navedeno je u nerevidiranom izveštaju o poslovanju u prvoj polovini godine objavljenom na stranici Ljubljanske berze. 

U koparskoj luci u prvoj polovini godine pretovareno je 10,13 miliona tona robe, što je 15% manje nego lani, a takođe i 15% manje od planiranog.

Propusnost je bila manja u svim sektorima, s najvećim smanjenjem za generalni teret (-32%) i rasuti teret (-26%), dok je pad kod automobila bio 18%, tečnog tereta 14% i kontejnera 4%.

 

Podeli na društvenim mrežama: