Prevrnula se teretna potisnica kod Kostolca

U noći 22. januara došlo je do prevrtanja teretne potisnice na 1.098 km Dunava u blizini Kostolca. Brzom reakcijom posade prevrnuta potisnica je odgurana u desnu obalu, van plovnog puta i sprečeno je totalno potonuće objekta.

Niko od posade nije stradao niti je povređen, a pretpostavlja se da je razlog prevrtanja neispravnost potisnice. Istragom će se utvrditi detalji.

Udruženje profesionalnih lađara Srbije podseća da je ovo druga plobvidbena nezgoda ovog karaktera od početka godine, a 12. u poslednje tri godine.

Pre sedam dana, u Gajskom rukavcu (1.097 km Dunava), u blizini Kovina, potonuo je teretni brod.

– Kako nezvanično saznajemo od lađara koji su prijavili događaj, uzrok potonuća je pretovarenost objekta i nedostatak nadzora posade – navodi UPLS.

Upozoravamo nadležne da se trend potonuća brodova i dalje povećava a uzrok su nedostatak adekvatne posade, loše održavanje i nemar vlasnika brodova. Hitno je potrebno sprovesti ozbiljne sistemske promene, kako bi se izbegle velike materijalne štete i sprečio gubitak ljudskih života, navodi Udruženje profesionalnih lađara Srbije.

Kako dodaju, od prvog upozorenja dosada, za samo tri godine, potpunulo je gotovo 11 objekata i dosada nisu preduzete nikakve mere za njihovo uklanjanje niti je došlo do bitnijih promena u sistemu bezbednosti plovidbe.

Izvor/foto: udruzenjeladjara.com

 

 

 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.