Prvi električni teretni brod bez posade samo što se nije otisnuo na plovidbu (VIDEO)

Prvi potpuno autonomni i električni teretni brod na svetu krenuće na svoju prvu komercijalnu plovidbu pred kraj ove godine, koja bi, ako bude uspešna, mogla da predstavlja transformaciju pomorske industrije, ozloglašene po visokom stepenu zagađenja, prenosi Gardijan.

Yara Birkeland saobraćaće između dva norveška grada – Heroje i Brevika i to bez posade, noseći teret koji bi se obično prevozio kopnom.

Prema procenama operatera, plovilo će zameniti 40.000 putovanja kamiona godišnje i znatno smanjiti emisiju oksida azota i ugljendioksida.

– Yara Birkeland predstavlja važan korak za čitavu pomorsku industriju, veliki tehnološki napredak i ogromno poboljšanje u pravcu održivog funkcionisanja – rekao je Geir Hoej, izvršni direktor tehnološke kompanije „Kongsberg“, koja je zadužena za autonomno poslovanje broda.

Prema podacima Međunarodne pomorske organizacije (IMO), pomorska industrija stvara između dva i tri odsto ukupne svetske emisije gasova sa efektom staklene bašte, ali je od vitalnog značaja za globalnu ekonomiju. Više od 90 odsto svetske trgovine odvija se morskim putem, sa više od 90.000 brodova koji prelaze okeane svake godine.

Transport brodovima nije bio uključen u Pariski sporazum o klimi iz 2015. godine, ali su se zemlje članice Međunarodne pomorske organizacije 2018. godine obavezale da će smanjiti emisiju ugljenika za najmanje 50 odsto do 2050. godine u odnosu na nivo iz 2008. godine.

Yara Birkeland nije prvi autonomni brod budući da je takav putnički trajekt pokrenut 2018. godine u Finskoj, ali je prvi potpuno autonomni teretni brod, kao i prvo plovilo koje je 100 odsto na električni pogon.

Ogromna baterija od 7 MWh (megavat časova) pokreće potisnike koji mogu postići najveću brzinu od 13 čvorova (15 milja na sat), dok teretni prostor može nositi do 60 transportnih kontejnera.

Brod je prvobitno trebalo da krene na komercijalne plovidbe prošle godine, ali je to pandemija odložila. Tačan datum porinuća i prve plovidbe još nije utvrđen, ali operateri kažu da će se to dogoditi pre kraja godine.

Izvor: RTS