Rampa za češkog investitora – Država neće prodati svoj kontrolni paket akcija u Luci Rijeka

Država neće prodati svoj kontrolni paket u najvećoj hrvatskoj luci, u Rijeci, a po svemu sudeći, odluku sa vrha slediće i penzijski fondovi. Upravni odbor Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) odbio je ponudu kompanije Port Acquisition, u vlasništvu češkog investitora Jaroslava Strnada, da preuzme deonice Luke Rijeka, piše Poslovni.hr.

Čeh je svoju ponudu objavio početkom meseca, nakon što je prethodno kupio 33,73% akcija od poljskog OT Logistics-a i investicionog fonda Fundusz Ekspansji Zagraniczne. Ranije je Strnad već imao manji udeo u riječkoj luci, tako da poseduje ukupno 34,42% deonica.

Ovakva reakcija države nije neočekivana, iako je Luka Rijeka bila u delu manjinskog portfelja CERP-a za koji se predviđalo povlačenje, ali u međuvremenu je resorni ministar mora, saobraćaja i infrastrukture Oleg Butković dao do znanja da to zasad neće biti opcija.

Koliko će Strnad biti uspešan u pokušaju da dođe do većinskog udela, zavisiće od reakcije penzijskih fondova, koji zajedno drže 33,5% akcija Luke Rijeka. Bez njihovog odgovora neće moći da stekne ciljani većinski udeo u riječkom preduzeću.

Kako pišu hrvatski portali,  odluka države nimalo ne iznenađuje penzijske fondove s obzirom na negativna iskustva sa prethodnim poljskim vlasnikom koji je riječku luku – sa njenim strateškim značajem – umalo doveo do propasti. Očekuje se da će i oni zadržati svoje akcije.

Jaroslav Strnad zasada deluje kao pristojan biznismen, rekli su upućeni za Poslovni.hr, međutim, smatraju da dok ne vide implementaciju Strnadovog plana razvoja i plana kapitalnih ulaganja za riječku luku, nema smisla govoriti o prodaji deonica.

– Po ovoj ceni penzijski fondovi ne vide razlog da prodaju svoj udeo u Luci Rijeka – rekao je za Poslovni.hr upućeni izvor.

Penzijski fondovi su u obrazloženju naveli da je za njih sporan biznis plan, zbog činjenice da se radi o preduzetniku koji nema potrebno stručno znanje i iskustvo za realizaciju ciljeva, a nije ubedljiv ni u planiranim investicijama, niti kada je u pitanju vremenski okvir njihovog sprovođenja.

Rukovodstvu je nedovoljno i to što Strnad osnov za povećanje saobraćaja nalazi u izgradnji pruge, jer ni on ni Luka na to ne mogu uticati, a uostalom njena izgradnja nije ni počela. Da li će ove reakcije i ponuđena cena uticati na odluke malih akcionara, koji u Luci Rijeka drže 7,06%, biće jasno 1. juna, do kada važi Strnadova ponuda.

Foto: YouTube/PrintScreen