Raspoloženje u brodarskom sektoru na rekordno niskom nivou

Poverenje u sektoru pomorskog prevoza tereta je na rekordno niskom nivou budući da su strah od globalne recesije i britanska odluka o izlasku iz Evropske unije dodatno opteretili i onako teško stanje u tom sektoru, pokazalo je uticajno istraživanje. Samo 15% ispitanika u segmentu pomorskog prevoza tereta ocenilo je u godišnjem istraživanju međunarodne advokatske kancelarije „Norton Rose Fulbright“ aktualno stanje na tržištu pozitivnim, što je njihov najmanji udeo od 2008. kada se počelo sprovoditi.

U prošlogodišnjem istraživanju je stanje pozitivno ocenilo 33% ispitanika, odnosno 69% u 2014. godini. Istraživanje obuhvata 200 ispitanika iz svih segmenata tog sektora, uključujući prevoznike, finansijere i vladina tela. Glavni razlog manjka optimizma u segmentu pomorskog transporta su prekomerni kapaciteti, koje ističe 68% ispitanika. Sledi ekonomska neizvesnost na ključnim tržištima koju je izdvojilo 27% ispitanika.

Kao najveću pretnju za sektor pomorskog prevoza tereta u idućih pet godina 68% ispitanika izdvojilo je globalnu recesiju. Poređenja radi, u sektoru vazdušnog  prevoza recesiju je kao pretnju izdvojilo 38% ispitanika, te 20% ispitanika u sektoru železničkog prevoza.

– Brodarska industrija trenutno prolazi kroz najtežu recesiju u istoriji sektora i većina naših ispitanika očekuje oporavak obima prevezenog tereta u idućih pet godina ali veći ekonomski šok dodatno bi uzdrmao i onako krhki sektor –  smatra čelnik sektora transporta u „Norton Rose Fulbrightu“ Harry Theochari.

– Britanska referendumska odluka o izlasku Britanije iz EU podrazumeva da će brodovlasnici verovatno početi procenjivati njen uticaj na regulatorne obveze i pristup finansiranju na ključnom tržištu finansiranja usluga prevoza tereta –  dodao je Theochari, aludirajući na londonsko finansijsko središte.

–  Raspoloženje među zračnim i železničkim prevoznicima jako je dobro, zahvaljujući očekivanjima većeg broja putnika –  tumači Theochari.

Izvor: seebiz.eu