Raste pritisak na evropske luke – Kopar pred zasićenjem kapaciteta

Luka Kopar i celokupna slovenačka logistika suočeni su s mnogobrojnim izazovima zbog kašnjenja u distributivnim lancima, rasta cena energenata i popunjenosti skladišnih kapaciteta.

Epidemija je donela velike promene u dostavljanju – ako su se nekad kašnjenja merila minutima i satima, sada su u pitanju dani. U severnoj Evropi kašnjenja su i do 20 dana, rekao je Andrej Cah, savetnik Lučke uprave Kopar, prenosi seebiz.eu.

Prema njegovim rečima, evropske luke, pa tako i Kopar, nalaze se pod velikim pritiskom. Kašnjenja u otpremi tereta uticala su popunjenost skladišnih kapaciteta, što takođe dovodi do niže produktivnosti na kopnenoj strani. Kako kupci u logističkoj industriji žele pouzdanost u isporuci, robu naručuju unapred.

PROČITAJ I: Kopar uvećava kapacitete KONTEJNERSKOG terminala

Predsednik Udruženja agencija za pomorski saobraćaj Slovenije Gracijan Necmeskal istakao je uticaj situacije u Aziji, odakle dolazi većina kontejnera namenjenih Kopru. Naglasio je i da je povećan broj brodova na sidrištu koparske luke, te da smatra da će problem sa zasićenjem kapaciteta postati još veći.

Sa takvim mišljenjem saglasio se i savetnik Lučke uprave Kopar Andrej Cah, dodajući da će kašnjenja u severnoevropskim lukama povećati pritisak na skladišne kapacitete luke. Takođe, na sve ovo mogu se javiti problemi s brzom otpremom robe zbog obnove železničke infrastrukture koja se odvija u Sloveniji, prenosi seebiz.eu.

Foto: luka-kp.si