„Rijeka prva luka pristajanja u ovom delu Mediterana“ – Veliki planovi koncesionara Zagrebačke obale

Naš glavni klijent, Maersk, Rijeku vidi kao ulaz za terete ne samo za potrebe Hrvatske nego i okolnih zemalja u unutrašnjosti jer je ovaj pravac ekološki, ali i ekonomski povoljniji za mnoga tržišta, rekao je Koen Benders, direktor kompanije Rijeka Gateway u razgovoru za hrvatski Novi list.

Kontejnerski terminal na Zagrebačkoj obali, kojim upravlja Rijeka Gateway – preduzeće u zajedničkom vlasništvu APM Terminals (koji posluje u sastavu grupacije AP Moller Maersk) i hrvatsko preduzeće ENNA Logic (deo ENNA grupe), počeće rad početkom 2025. godine. Do tada, Rijeka Gateway treba da u potpunosti opremi terminal, što uključuje infrastrukturu, terminalsku opremu, uređivanje skladišta…

– Hrvatskoj privredi potreban je nov, moderan kontejnerski terminal koji će zadovoljiti rastuće ambicije po pitanju pomorskog prometa. Ovde sam u ulozi direktora nove kompanije Rijeka Gateway i direktora projekta. Sledeći korak je projektovanje, odnosno dizajn terminala, kao i priprema za sve potrebne dozvole kako bismo mogli da pokrenemo radove i nabavku opremu, da bi sve bilo spremno za početak rada i pretovar kontejnera na samom terminalu.

Ocenjujući Zagrebačku obalu, Koen Benders, koji poseduje bogato iskustvo u gradnji i opremanju kontejnerskih terminala, navodi da će velika prednost dobra infrastruktura.

Najveća prednost i najbolja stvar uopšte kod ovog terminala je dubina mora uz operativnu obalu. Dubina je 20 metara, što je više nego dovoljno za prihvat najvećih brodova, ne samo sadašnjih, nego i u budućnosti. Što se ostalog tiče, nalik je mnogim drugim terminalima koje sam video i na kojima sam radio. Konstrukcija je dobra, tako da ne očekujemo nikakve poteškoće ni probleme tokom radova koji su pred nama. Moramo srušiti nekoliko starijih zgrada na koncesijskom području, ali ne mislim da će biti problema u vezi sa samom konstrukcijom terminala.

Benders je za buduće planove Zagrebačke obale kao veoma značajan ocenio i razvoj železnice i podsetio da je izgradnja nove pruge važna za kontejnerski promet u riječkoj luci.

– Zadovoljni smo jer vidimo da gradnja puta D 403 napreduje, probijen je tunel, gradi se vijadukt prema samom terminalu, a put bi trebalo da bude završen pre početka rada terminala, tako da po pitanju drumske povezanosti ne vidimo nikakve probleme. Kada je reč o železnici, uz terminal je izgrađen novi intermodalni železnički teretni terminal, ali prema unutrašnjosti vodi jednokolosečna železnička pruga.

Znamo da postoje planovi za izgradnju dvokolosečne pruge i nadamo se da će ona biti čim pre izgrađena.

Ako pogledate našu poziciju, povoljnije je da kontejner putuje u središnju Evrope vozom iz Rijeke, nego iz neke od luka zapadne Evrope, dodao je.

Na pitanje da li očekuje promene u rotaciji brodova koji dolaze na severni Jadran (dosad su oni uglavnom prvo išli u Kopar, Trst i druge luke, a tek potom u Rijeku), s obzirom na dubinu mora na terminalu, kao i činjenicu da će terminal poslovati kao deo Maersk grupe, Benders kaže:

– Mogu govoriti samo u ime Rijeka Gateway, ne i drugih terminala, ali da, očekujem da Rijeka postane prva luka pristajanja za kontejnerske brodove u ovom delu Mediterana. Prva ili druga, ali sigurno možemo primiti veće brodove od susednih luka, tako da ćemo za neke od najvećih biti i jedina luka u koju će uplovljavati.

Foto: unsplash.com/Cameron Venti

Kapaciteti 

Sagovornik Novog lista navodi da će kapacitet terminala 2025, kada počne s poslovanjem, „ugrubo biti pola miliona TEU“.

– U budućnosti, kada završimo drugu fazu, kapacitet će rasti do milion TEU-a godišnje. Očekujemo da ćemo naš početni kapacitet od pola miliona TEU-a popuniti vrlo brzo, prvenstveno zbog toga što je to i u interesu Maersk-a, kao našeg glavnog budućeg klijenta.

Na pitanje koja tržišta vidi kao najvažnija za transport roba, direktor kompanije Rijeka Gateway kaže:

Naš glavni klijent, Maersk, Rijeku vidi kao ulaz za terete ne samo za potrebe Hrvatske nego i okolnih zemalja u unutrašnjosti. Tako da će, uz druge susedne zemlje, tržište obuhvatati i Mađarsku, Austriju, okolne države, sve do južne Poljske i Nemačke.

Komentarišući trend u prevozu kontejnera da se ulazne luke „smeštaju“ što bliže krajnjim kupcima i tržištima, Benders ističe da je to prilika za Rijeku, s obzirom na blizinu centralnoevropskih zemalja i činjenicu da može postati zaista važna luka za ta tržišta.

– Jedan od faktora koji tome doprinosi je i to što krajnji kupci nastoje da smanje uticaj na okolinu u svakom segmentu, pa tako i transportu. Ako teret brodom dođe u Rijeku, umesto u neku od luka severne Evrope, znači da je već smanjena emisija CO2 za njegov prevoz. Osim što je ovaj pravac ekološki povoljniji, smatram da je ekonomski povoljniji za mnoga tržišta – zaključuje.

Izvor: novilist.hr