Rusija gradi najmoćniji ledolomac na svetu

Rusija će uložiti 127 milijardi rubalja (više od 2 milijarde dolara) u izgradnju najmoćnijeg svetskog nuklearnog ledolomca nove generacije, nazvanog “Lider” (“Vođa”), snage 120 MW, piše Russia Beyond.

Brod će biti izgrađen do 2027. godine. Ugovor o izgradnji pripao je brodogradilištu “Zvezda” na Dalekom istoku Rusije.

Ugovor o dodeli sredstava Dimitrij Medvedev potpisao je sredinom januara ove godine, poslednjeg dana na položaju premijera Rusije.

Ovaj projekat biće najskuplji u modernoj istoriji Rusije, ali istovremeno i jedan od najisplativijih, ne samo za Rusiju nego i za njene partnere. Glavni zadatak zbog kojeg se „Lider“ gradi, jeste osiguravanje celogodišnjeg prevoza robe Severnim morskim putem.

– Prevoz robe iz Evrope u Aziju Severnim morskim putem dvostruko je brži nego preko Sueckog kanala. Ipak, ponekad se rokovi pomeraju zbog neprohodnog sloja leda na tom području, a da ne spominjemo nedostatak ruta tokom šest meseci u zimskom razdoblju. ‘Lider’ će ukloniti ove probleme, jer je prilikom testiranja već pokazao sposobnost razbijanja leda debljine 4,3 metra pri brzini od 2-3 čvora – rekao je za Russia Beyond izvor iz vojno-industrijskog kompleksa.

Trenutno je prolazak Severnim morskim putem onemogućen šest do sedam meseci godišnje zbog leda koji doseže debljinu do dva metra. „Lider“ će moći da reši taj problem i savlada led brzinom od 13 čvorova, ostavljajući iza sebe 50-metarsku „rutu“ za brodove koji isporučuju robu iz Evrope u Aziju i obratno.

Izvor: Russia Beyond

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.