Rusija i Kina osnivaju zajedničku pomorsku kompaniju

U sklopu strategije povećanja prometa na Severnom morskom putu (NSR), Ruska vlada, putem državne transportne kompanije Rosatom, potpisala je sporazum s kineskom kompanijom Hainan Yangpu Newnew Shipping. Namera je osnivanje novog zajedničkog preduzeća koje će upravljati kontejnerskim brodovima tokom cele godine.

Kako prenosi portal pomorac.hr, sporazum uključuje izgradnju pet kontejnerskih brodova prilagođenih plovidbi „na ledu“, koji će moći da plove u zahtevnim arktičkim uslovima, naročito duž 13.000 kilometara dugog Severnog morskog puta. Ovi brodovi predstavljaju ključni korak prema sigurnijem i efikasnijem transportu tereta kroz arktičke vode.

Zajedničko poduzeće će uključivati luke Arhangelsk i Murmansk u svoja pristaništa, jer imaju kapacitete za rukovanje većim količinama tereta.

Partneri postavljaju ambiciozne ciljeve s namerom da prevezu 200 miliona tona tereta kroz NSR do 2031. godine. Dugoročniji cilj je da do 2035. godine kroz ovu rutu prođe čak 1,8 milijardi tona tereta. Ovi ciljevi predstavljaju značajno povećanje u odnosu na trenutne kapacitete i promet.

Osnivanje zajedničkog poduzeća dolazi kao odgovor na pozive ruskog predsednika Vladimira Putina za povećanjem brodskog prometa kroz Severni morski put. Putin je naglasio potrebu za većom iskorištenošću ove strateške rute koja nudi kraći put između Evrope i Azije, smanjujući vreme plovidbe i troškove transporta.

Završetak osnivanja zajedničkog preduzeća planiran je za avgust ove godine, a operativne plovidbe će započeti ubrzo nakon toga. Kako se navodi, ovaj projekt ne samo da će povećati promet kroz NSR, već će unaprijediti saradnju između Rusije i Kine, otvoriti nove mogućnosti za globalnu pomorsku industriju.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.