Ruta iz Azije kraća za više od 5.000 km – Maersk formira regionalni centar u Rijeci

U Rijeci ćemo formirati regionalni centar za Hrvatsku, ali i centralni i istočni deo Evrope, izjavio je u utorak uveče u Dnevniku Hrvatske radio-televizije Søren Skou, generalni direktor danske kompanije Maersk.

U Luci Rijeka u toku su pripreme za početak izgradnje Zagrebačke obale – novog kontejnerskog terminala za koji je prošle godine koncesiju na 50 godina dobila kompanija u zajedničkom vlasništvu Maerska i podružnica PPD (ENNA Logic). 

– Rijeka će nam služiti kao veza za uvoz i izvoz u sve zemlje istočne i centralne Evrope, sve do južnih delova Nemačke i Poljske – rekao je Skou, dodavši da žele da se vremenom prošire, više nego udvostruče kapacitet do 2031. godine i steknu mnogo više klijenata.

Želimo da izgradimo logistički park pored luke gde bismo imali hladnjače, pretovarna skladišta, punktove… To bi bilo blizu Rijeke ili kod Zagreba, što bi povećalo konkurentnost Luke Rijeka, rekao je Skou.

On je naveo da su pratili najave premijera Andreja Plenkovića o ulaganju 4 milijarde evra u modernizaciju hrvatskih železnica, dodajući da očekuju da će deo tog novca biti uložen i u unapređenje povezanosti Luke Rijeka.

– Naši klijenti traže bezbednije puteve snabdevanja, traže alternative. Luka poput Rijeke, preko koje možemo skratiti tranzit robe iz Azije za sedam dana, sigurno će biti u boljoj, konkurentnijoj poziciji.

Osvrćući se na trenutne svetske težnje ka energetskoj tranziciji i dekarbonizaciji, Skou je istakao da je jedna od prednosti izgradnje Rijeke kao regionalnog centra dramatično skraćenje rute kojom putuje mnoga roba pri uvozu iz Azije u Evropu – za 5.500 km i nedelju dana, što znači manju potrošnju goriva.

Takođe je dodao da Maersk želi da dekarbonizuje svoju transportnu flotu do 2040. godine, uz napredak od 25% do 2030. godine, uvođenjem zelenih goriva.

Skou se osvrnuo i na činjenicu da, nakon što je COVID-19 doneo promene u globalne lance snabdevanja, iako pandemija jenjava, na snazi su i dalje prilično stroga ograničenja u Kini, koja je najveći svetski proizvođač robe.

– Pa, sa logističke tačke gledišta, priča još nije završena – dodao je on.

Rekao je da kineska politika nulte tolerancije na COVID, u kojoj su veliki gradovi u blokadi, a fabrike zatvorene, remeti funkcionisanje lanaca snabdevanja.

– Naši klijenti traže bezbednije puteve snabdevanja, traže alternative. Luka poput Rijeke, preko koje možemo skratiti tranzit robe iz Azije za sedam dana, sigurno će biti u boljoj, konkurentnijoj poziciji – zaključio je Skou, prenosi HRT.

Foto: HRT/Printscreen