Šangajska luka 13. godinu zaredom najprometnija na svetu

Šangajska luka ostala je najprometnija kontejnerska luka na svetu i u 2022, 13. godinu zaredom, uprkos COVID-19 epidemiji, pokazali su podaci luke objavljeni 2. januara.

U Šangaju je tokom 2022. pretovareno 47,3 miliona TEU, saopštio je operater Međunarodne luke Šangaj.

Boreći se sa epidemijom, kao i sa talasima vrućine i hladnoće prošle godine, luka je garantovala stabilan rad Šangajskog međunarodnog centra za otpremu i očuvala stabilnost globalnih industrijskih i lanaca snabdevanja, navodi se.

Nakon epidemije, u drugom tromesečju luka je uspela brzo da ostvari oporavak u pretovaru kontejnera, kada je ostvaren i mesečni rekord od 4,3 miliona TEU.

Kineske luke su istorijski među najboljim lukama na svetu, kada je reč o kontejnerskom transportu. U prvih 11 meseci prošle godine, ukupno su pretovarile više od 210 miliona TEU, što je ukupno povećanje od preko 4%. 

Druga najveća kineska kontejnerska luka – Ningbo-Zhoushan, tokom 11 meseci dostigla je rezultat od preko 31 milion TEU (rast 8%), dok je luka Qingdao takođe prijavila sličan rast, ostvarivši preko 23 miliona TEU u ovom periodu, prenosi maritime-executive.com.