Saradnja srpskih i nemačkih rečnih luka na dekarbonizaciji transporta

Predstavnici Udruženja rečnih luka jugozapadne Nemačke iz pokrajine Baden-Virtemberg posetili su nedavno srpsku Agenciju za upravljanje lukama, a tom prilikom razgovarali su o važnosti ozelenjavanja lučkog sektora.

Direktor Agencije Vuk Perović istakao je dosadašnje aktivnosti i razvojne projekte, sa posebnim osvrtom na digitalizaciju i projekat „Zelene luke“, koji bi trebalo da u srpske luke uvede čistu energiju, u skladu sa smernicama Zelene agende za Zapadni Balkan. Time bi se značajno smanjio karbonski otisak vodnog saobraćaja.

Kada je reč o teretnim lukama, izdvojeno je proširenje Transevropske transportne mreže (TEN-T) na još četiri srpske luke, što znači bolju vidljivost, konekciju sa drugim evropskim koridorima, mogućnost prihvata tranzitnih robnih tokova, a samim tim i uvećanje prometa robe i mobilnosti.

Perović je naveo da je Agencija formirala partnersku mrežu sa ključnim institucijama u oblasti luka i vodnog saobraćaja iz Evrope i sveta i pozvao predstavnike nemačke delegacije da upute svoje inicijative za zajedničke projekte.

Direktor luke Manhajm i predsednik Udruženja Uve Kon podvukao je važnost razmene informacija za dalje unapređenje rečnih luka u Evropi. Rekao je da to udruženje okuplja 11 luka koje se nalaze na Rajni, Nekaru i Majni, među kojima su one u Manhajmu, Frankfurtu, Štutgrartu, Bazelu.

Aktivnosti nemačkih luka usmerene su ka jačanju održive logistike kroz povezivanje drumskog, železničkog i vodnog saobraćaja.

AUL i nemačko udruženje dogovorili su saradnju koja će podrazumevati organizaciju studijskih poseta, kao i zajedničke projekate u oblasti zelene energije u lukama u cilju dekarbonizacije transportnog sistema, navela je Agencija u saopštenju.

Foto: Pexels/Ksenia I

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.