Skandinavska kompanija najavila prenamenu tankera u kontejnerske brodove

Skandinavska Concordia Maritime, koja se bavi tankerskim prevozom širom sveta, odlučila se na jedinstveni pristup u borbi sa neprofitabilnošću tankera. Iz te kompanije, naime, najavljuju da će pokušati da profitiraju na račun izuzetnog rasta tržišta kontejenrskog transporta.

Concordia Maritime će sprovesti istraživanje tehničkog dizajna zajedno sa kompanijom Stena Teknik i jednom nemačkom konsultantskom kućom specijalizovanom za projektovanje brodova. Cilj je da se istraži mogućnost prenamene i prilagođavanja P-MAX product tankera za prevoz kontejnera. Projekat takođe uključuje pripremu za odobrenje projektne klase.

– Sektor pomorskog kontejnerskog transporta snažno raste tokom poslednjih godina, pre svega zbog poremećaja u lancima snabdevanja, ali i mnogim drugim faktorima – navodi se u saopštenju Concordia Maritime.

Prema prvim procenama, karakteristike motora P-MAX plovila omogućavaju laku prenamenu tankera u kontejnerske brodove kapaciteta približno 2.100 TEU. Istraživanje bi trebalo da bude dovršeno do kraja prve polovine 2022. godine. Ako rezultat bude zadovoljavajući, uslediće pregovori s brodogradilištima i kompanijama zainteresovanim za iznajmljivanje, kako bi se ispitalo interesovanje. Očekuje se da bi za potpunu konverziju trebalo da bude potrebno između 3 i 5 meseci.

Concordia Maritime poseduje ukupno devet P-MAX plovila.

Dok su bulk carrier-i već počeli da prevoze kontejnere tokom poslednjih šest meseci, tankeri se nisu koristili za takav prevoz još od pojave kontejnerizacije pre 66 godina, piše pomorac.hr, podsećajući da je kompaniju Concordia Maritime prošle godine matična firma Stena spasila ozbiljnih finansijskih gubitika.