Srbija dobija centar za upravljanje brodskim saobraćajem (VTS)

Zakon o plovidbi i lukama na unutrašnjim vodama definisao je jedan novi servis za upravljanje brodskim saobraćajem (VTS).  Reč je o standardu koji je usvojila Ekonomska komisija Ujedinjenih nacija za Evropu i koji predstavlja servis za pružanje usluga u cilju unapređenja bezbednosti i efikasnosti brodskog saobraćaja i zaštite životne sredine, osposobljen za uspostavljanje komunikacije sa učesnicima u saobraćaju i da odgovori potrebama saobraćaja u području obavezne primene VTS.

Servis za upravljanje brodskim servisom bi trebalo da bude operativan 1. decembra 2017, a njime će upravljati Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, što podrazumeva:

1.    Pružanje relevantnih podataka koji se odnose na unapređenje bezbednosti i efikasnosti brodskog saobraćaja korisnicima VTS-a
2.    Obezbeđivanje odgovarajuće opreme i objekata za ostvarivanje ciljeva servisa
3.    Obezbeđivanje odgovarajućeg stručnog kadra za ispunjavanje postavljenih ciljeva servisa

Lučka kapetanija obavlja poslove servisa za upravljanje brodskim saobraćajem (VTS),  u okviru koje se uspostavlja VTS centar.

Usluge koje pruža VTS centar su:

1) usluge informisanja;
2) usluge pomoći u plovidbi;
3) usluge organizovanja saobraćaja.

Informacione usluge odnose se na prenos informacija u određenim vremenskim intervalima tokom radnog vremena VTS centra, ukoliko VTS centar smatra da je to potrebno ili na zahtev plovila, a u okviru tog obaveštavanja daje podatke o poziciji plovila, vrši njihovu identifikaciju i saopštava namere drugih plovila učesnika u saobraćaju. U okviru informacionih usluga pružaju se podaci o uslovima na vodnom putu, vremenskim prilikama, opasnostima i o drugim elementima koji mogu biti od uticaja na kretanje plovila.

Usluge pomoći pri plovidbi su usluge kojima se pomaže pri donošenju odluka na plovilu vezanim za plovidbu i praćenje efekta takvih odluka. Pomoć pri plovidbi je posebno značajna pri uslovima smanjene vidljivosti, otežanih meteoroloških uslova, kvara ili nedostataka koji utiču na pravilan rad radara, upravljanje plovilom ili pogon. Pomoć pri plovidbi daje se u formi informacije o položaju na zahtev učesnika u saobraćaju ili u specifičnim okolnostima kada to VTS operater smatra neophodnim, korišćenjem tehnologija (GNSS/Galileo i slično).

Usluge pomoći u organizaciji saobraćaja su usluge sa ciljem sprečavanja razvoja opasnih situacija u saobraćaju plovila upravljanjem odvijanja saobraćaja, kao i sa ciljem obezbeđivanja bezbednog iefikasnog brodskog saobraćaja u području VTS-a.

Područja obavezne primene VTS-а

Dunav  

od km 1433 do km 1421
od km 1410 do km 1396
od km 1364 do km 1376
od km 1315 do km 1285
od km 1270 dо km 1240
od km 1201 do km 845
Sava  

od km 182 do km 172
od km 139 do km 135
od km 113 do km 79
od km 40 do km 0

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.