Srpske i mađarske luke zajedno ka zelenoj tranziciji

Ozelenjavanje lučke delatnosti i važnost uvođenja čistih energija u vodni saobraćaj bila je jedna od glavnih tema prošlonedeljnih razgovora predstavnika srpske Agencije za upravljanje lukama i mađarske Luke Baja. Prilikom posete naše delegacije tom mađarskom gradu, složili su se da su luke važne za razvoj privrede i industrije u zaleđu.

Učesnici sastanka obišli su i zeleni terminal u okviru kojeg postoji plovilo za prihvat i skladištenje opasnog otpada i kaljužnih voda, kao i mesto za obradu opasnog i neopasnog otpada.

Predstavnici Agencije upoznali su domaćine sa predstojećim planovima na projektu „Zelene luke“, kojim će se u srpske luke uvesti čista energija i smanjiti karbonski uticaj na vodni saobraćaj.

Dogovoren je dalji nastavak saradnje i razmene primera dobre prakse, kako bi luke na Dunavu postigle ciljeve zelene tranzicije.

Luka u Baji na jugu zemlje je javna mađarska luka i predstavlja intermodalni logistički centar. U njoj se pretovaraju različite vrste tereta, i vrši kontejnerski i RO-RO transport.

Foto. AUL

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.