Srpske luke stabilno i u vanrednom stanju – Pad obima pretovara samo u Smederevu

Od uvođenja vanrednog stanja u Srbiji nije bilo problema u odvijanju rečnog teretnog saobraćaja, tako da rezultati u poređenju sa istim periodom iz 2019. pokazuju iste ili čak i bolje rezultate, izjavio je Veljko Kovačević, pomoćnik ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, zadužen za vodni saobraćaj.

– Primera radi, u Luci Novi Sad od januara do kraja aprila imamo povećanje obima pretovara u poređenju sa istim periodom iz 2019. Ista situacija je sa Lukom Bogojevo, a luke Pančevo i Prahovo su na nivoima iz prošle godine – rekao je Kovačević.

Jedini relativni pad u obimu pretovara beleži Luka Smederevo, što je rezulatat uticaja pandemije covid-19, jer je došlo do pada potražnje za čelikom na svetskom tržištu, naveo je pomoćnik ministarke, dodajući da i tu postoje „neke pozitivne indikacije“.

Trenutno je najveći obim prevoza i pretovara šljunka i peska, zatim ruda, odnosno sirovina za industrije čelika i bakra, a među najznačajnim po količinama su žito i naftni derivati.

Novi projekti 

Kovačević je najavio da će tokom ove godine biti nastavljena realizacija dva projekta. Prvi od njih je izgradnja novog terminala u Luci Smederevo, a drugi projektovanje nove luke u Beogradu.

Za posao u Smederevu bila je raspisana javna nabavka, ali je ona polovinom aprila ove godine obustavljena jer, kako je navedeno u obrazloženju, „tehnički prihvatljiva ponuda prevazilazi raspoloživa finansijska sredstva“. IZ MGSI sada najavljuju nastavak ovog projekta, a pomoćnik ministarke Veljko Kovačević naveo je da bi do septembra trebalo da bude odabran izvođač, te da započnu prvi radovi.

– Takođe, nastavlja se projektovanje nove luke u Beogradu. Očekujemo da ćemo do sredine ili kraja juna imati konačno rešenje na kojoj lokaciji će ona biti izgrađena – rekao je Kovačević.

On je podsetio i da je ugovoreno projektovanje novih kapaciteta u lukama Bogojevo i Prahovo.

Projektovanje će trajati oko godinu i po dana, što znači da do kraja 2021. možemo da vidimo i prve radove. Takođe, očekujemo da ćemo do kraja ove godine ugovoriti i započeti proširenje kapaciteta luke u Sremskoj Mitrovici – rekao je Kovačević.

Izvor: B92/Tanjug