Šta će privredi doneti proširenje i rekonstrukcija luke u Prahovu?

U srpskim lukama prošle godine je pretovareno šesnaest miliona tona robe, a među glavnim projektima koji bi u budućnosti trebalo da doprinesu snažnijem razvoju ovog vida prevoza jesu i najavljene rekonstrukcije luka Bogojevo i Prahovo. 

Kada je reč o Prahovu, plan detaljne regulacije je završen, a pri kraju je i dobijanje građevinske dozvole. Branko Marković, zamenik direktora za korporativne poslove preduzeća Elixir Prahovo (Eliksir Prahovo), istakao je da je važno što će kapacitet pretovara biti podignut sa dva na tri i po miliona tona. Takođe, u planu je otvaranje još jednog ulaza u luku i izgradnja zelenog terminala za zbrinjavanje otpadnih voda i ulja iz brodova.

Marković ističe da je među najznačajnijim poslovima koji će biti obuhvaćeni ovim projektom – zatrpavanje zimovnika, na oko 3 hektara.

– Time će luka dobiti na prostoru, uz otvoreno-zatvorena skladišta, što trenutno nemamo – objašnjava.

Veljko Kovačević, pomoćnik ministra za saobraćaj i bezbednost plovidbe, naglasio je da je Prahovo značajna luka ne samo za industriju hemijskih proizvoda koja se nalazi u neposrednom zaleđu luke, već i za RTB Bor.

Omogućićemo korišćenje te luke i drugim privrednim subjektima koji se nalaze u širem privrednom zaleđu luke Prahovo. Mislimo pre svega na privredne subjekte koji rade u okviru Slobodne zone Pirot, pojašnjava Kovačević.

Stručnjaci kažu da se luke grade prema potrebama privrede, ali i da moraju biti spremne da ispune zahteve svih potencijalnih korisnika.

Prof. dr Vladislav Maraš, profesor Saobraćajnog fakulteta, ističe da je uvođenje, odnosno izgradnja i unapređenje kontejnerskih potencijala, jedan od prioritetnih budućih pravaca razvoja i „neminovnost kojoj ćemo ubrzo svedočiti na Dunavu“.

Veći promet 

Ministar saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović ističe prenosti koje bi doneo razvoj dve dunavske luke po modelu koncesije.

– Mi bismo našli partnera i sa njim  napravili sporazum da u narednih 30 godina jedan deo investira država, a drugi deo partner koji će biti i operater te luke. To će generisati nove investicije, veći pretovar robe i promet – izjavio je Momirović.

Koliko su ovi projekti značajni dokazuje i činjenica da će koncesioni savetnik biti Mеđunarodna finansijska korporacija za Cеntralnu i Jugostočnu Evropu (IFC), članica Svetske banke, povodom čega je 5. aprila potpisan Sporazum o saradnji na priprеmi projеkata javno-privatnog partnеrstva u oblasti infrastrukturе. 

Izvor: RTS