Stevica Čarapić, direktor kompanije MSC za Srbiju, Crnu Goru i S. Makedoniju – Očekujemo dalji rast naše grupacije

Porodična kompanija MSC Mediterranean Shipping Company, osnovana 1970. godine u Ženevi, prešla je put od jednog broda do svetskog  lidera u brodskom prevozu kontejnera sa flotom od 570 plovila i više od 100.000 zaposlenih.

Kroz mrežu od 524 kancelarije, MSC posluje u 500 luka na 215 trgovinskih ruta, prevozeći oko 21,5 miliona TEU godišnje. Krajem prošle godine, regionalna kancelarija kompanije MSC za Srbiju, Crnu Goru i Severnu Makedoniju proslavila je 15 godina poslovanja. Od osnivanja 2005. godine, kancelarija MSC u Beogradu pruža kupcima usluge na moru i kopnu preko luka na Jadranu (Bar, Rijeka, Kopar) i Istočnom Mediteranu (Solun).

PlutonLogistics je imao tu čast da razgovara sa novim direktorom, Stevicom Čarapićem, koji je zadužen za poslovanje kompanije u Srbiji, Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji.

PL: Koje sve usluge pružate klijentima na ovim tržištima i šta biste istakli kao najznačajnije u poslovanju?

– Naša kompanija nudi usluge pomorskog prevoza u uvoznim i izvoznim tokovima robe, pokrivenost luka u skoro svim zemljama sveta, kao i kopneni transport od i do klijenata, naročito u Srbiji i Makedoniji, koje nemaju direktan izlaz na pomorske luke. Od prošle godine pokrenuli smo i uslugu osiguranja tereta, što je upotpunilo naš portfolio usluga. Naši lokalni timovi su uvek tu da predlože najbolja transportna rešenja i optimalne rute, kao i da pruže kompletnu podršku klijentima i osiguraju isporuku bez poteškoća.

PL: Koja se roba najviše transportuje vašim servisima?

– Na našem servisu prevozi se širok spektar roba. U našim kontejnerima klijenti prevoze sve, od sirovina do elektronike, a vodeći smo servis u prevozu robe pod temperaturnim režimom, kao sto su, između ostalog, maline, kupine i meso.

PL: Kancelarija u Beogradu je proslavila značajan jubilej. Kako je izgledao petnaestogodišnji put kompanije u našoj zemlji?

– Kada sagledamo period od početka do danas, možemo da kažemo da je bilo izuzetno dinamično i interesantno. Naravno da je sam početak bio pun izazova i neočekivanih situacija, ali je zahvaljujući kapacitetu naše kompanije i podrške same centrale, kao i tima posvećenih profesionalaca, MSC je zauzeo jednu od vodećih pozicija ne samo u Srbiji, već i u čitavom regionu.

PL: Kako MSC u ovom trenutku vidi tržište Srbije i kakve planove imate za našu zemlju, a kakve za region? Kakve ciljeve ste postavili za 2021?

– MSC prepoznaje veliki potencijal Srbije i prostor za dalji rast. Osim toga, kako smo posvećeni uvođenju inovativnih usluga na regionalnom tržištu i intenzivnom radu na digitaliziciji dela usluga, investicijama u novu opremu i projekte, očekujemo dalji rast naše grupacije i učvršćivanje naše pozicije na tržištu.

Foto: msc.com

Jedna od naših poslednjih inovacija na globalnom tržištu je MSC eBL, elektronska verzija tradicionalne brodske teretnice, dokumenta koji mi kao brodar izdajemo dobavljaču kada primimo teret na transport. Elektronska teretnica zadržava sve funkcije i pravnu težinu tradicionalne teretnice, istovremeno omogućujući svim učesnicama lanca snabdevanja elektronski prenos dokumenata, bez ikakvih negativnih uticaja na svakodnevne poslovne aktivnosti klijenata.

PL: U vašem poslovanju železnički transport igra vrlo važnu ulogu. Kakva su vaša iskustva u obavljanju železničkog transporta na našem tržištu?

U poslednjih nekoliko godina, železnički operateri su imali značajna ulaganja u modernizaciju servisa, pa je time i naša celokupna usluga dobila na kvalitetu, istovremeno osiguravajući i niže troškove dostave do krajnjih uvoznika u Srbiji. Evidentan je trend porasta tražnje za železničkim transportom u prethodnom periodu, što će se daljim unapređivanjem usluga železničkih operatera sigurno nastaviti. Poboljšanje kvaliteta usluga i otvaranje nekoliko novih železničkih ruta u regionu prepoznati su kao sredstvo koje nam omogućava da klijentima ponudimo više opcija za dostavu tereta na krajnju destinaciju.

PL: Svetski mediji krajem prošle godine intenzivno su izveštavali o poremećajima koje je u transportu pre svega robe iz Kine izazvala nestašica praznih kontejnera. Kakva je sada situacija na ovom planu?

– Nestašica kontejnera je umnogome uticala na poremećaje u tokovima robe na globalnom nivou, ali je naša kompanija u tom periodu ulagala velike napore u repozicioniranje, kako bi klijentima osigurala potrebnu opremu i koliko je god moguće uticala na smanjenje kašnjenja tereta.

PL: Kako je 2020, koju je obeležila pandemija korona virusa, izgledala iz ugla brodarske industrije i kakve su vaše prognoze za period koji nam predstoji?

– Pandemija virusa COVID-19 primarno je uticala na zdravlje naših zaposlenih, kako na kopnu, tako i na moru. MSC se zalaže za bolji status pomoraca i prepoznavanje njihove ključne uloge u održavanju dinamike globalnih robnih tokova i upućuje apele državnim upravama da olakšaju rotacije posada u vreme pandemije, nakon što su stotine hiljada pomoraca u nekom trenutku bile prinuđene da ostanu na plovilima. Nastavljamo da se zalažemo da ovi ključni zaposleni imaju prioritet, kada su u pitanju putovanja i vakcinacija protiv korona virusa.

U pogledu uticaja na tržište, videli smo nagli pad potražnje u prvom kvartalu 2020. godine usled zatvaranja kineskih luka i fabrika, nakon čega je od trećeg kvartala nadalje tražnja za pomorskim prevozom rasla. Nagle promene u zahtevima za transportom poremetile su tokove robe, uzrokujući do sada neviđene poremećaje u funkcionisanju sistema, kako nas tako i naših klijenata. Zakrčenja u lukama, nadostatak opreme, kao i drugi faktori doveli su do takvog preopterećenja da čak i sada, polovinom 2021, tokovi još nisu dovedeni u redovno stanje, iako su brodarska industrija radila na povećanju kapaciteta i modifikaciji svojih servisa. U ovom trenutku nam ostaje da se nadamo skorom povratku u normalne tokove, iako je jasno da na negativne efekte pandemije možemo da računamo još neko vreme, sve dok ona ne bude stavljena pod strožu kontrolu.

PL: Koliku ulogu u prilagođavanju novonastaloj situaciji je odigrala tehnologija i korišćenje inovativnih tehnoloških rešenja, što je segment kojem je vaša kompanija izuzetno posvećena?

– Inovativna tehnološka rešenja su odigrala možda i ključnu ulogu u prevazilaženju problema uzrokovanih pandemijom. Klijenti su ohrabrivani da koriste već postojeće digitalne alate, dok su istovremeno razvijani novi i uvođene alternativne, prilagođene procedure koje su olakšale komunikaciju i oslobađanje pošiljki. MSC i u narednom periodu planira da zadrži fokus na daljim poboljšanjima i investicijama u digitalne alate, kako bismo unapredili sveobuhvatnu saradnju sa klijentima.