Svečano otvoren LNG terminal na Krku

Na hrvatskom ostrvu Krk u petak (29. januara 2021. godine) svečano je obeležen zvaničan početak rada novog terminala za tečni prirodni gas (LNG).

Popunjenost kapaciteta terminala u prve tri godine iznosi 100 %, a do 2027. godine 84 % pa je evidentno kako “poslovanje LNG Hrvatska (LNG Croatia) ima potencijala za rast”, izjavio je u petak direktor ove kompanije Hrvoje Krhen. 

Pored bespovratnih sredstava dobijenih od Evropske unije – u iznosu od 101,4 miliona evra, odlukom Vlade Hrvatske o finansiranju prve faze projekta plutajućeg terminala za tečni naftni gas projektu su dodeljena bespovratna sredstva u iznosu od 100 miliona evra, te su kapitalni troškovi investicije većim delom zatvoreni na ovaj način.

Komercijalna eksploatacija terminala za tečni gas otpočela je inače još prvog dana 2021, kada je prvi LNG tanker – brod Tristar Ruby sa 143.000 m3 gasa iz SAD pristao u plutajući LNG terminal u Omišlju. Nakon gasifikacije, energent je prosleđen kupcima.

Plutajući terminal – brod LNG Croatia, ima kapacitet rezervoara od 140.000 m3, sa kapacitetom gasifikacije 300.000 m3 prirodnog gasa na sat, što na godišnjem nivou daje rezultat od 2,6 milijardi kubnih metara gasa.

Ovaj terminal u Hrvatskoj, u kombinaciji sa onima u Litvaniji i Poljskoj, čini novu tačku na koridoru Sever-Jug za diverzifikaciju snabdevanja gasom i novi konkurentni pravac u Srednjoj i Istočnoj Evropi, naveo je u petak hrvatski premijer Andrej Plenković, koji je prisustvovao svečanom otvaranju. On je podsetio, da „prirodni gas signalizira put od fosilnih prema obnovljivim izvorima energije“, te da je stoga ovaj projekat bitan i za „proces zelene transformacije Hrvatske“.

Foto: vlada.gov.hr