Tender za rekonstrukciju i proširenje luke Bogojevo do kraja juna

Raspisivanje međunarodnog tendera za rekonstrukciju i proširenje luke Bogojevo planirano je za 30. jun 2022, navedeno je u prethodnom obaveštenju koje je Delegacija Evropske unije u Srbiji objavila u petak.

Tender će, kako je navedeno u prethodnom obaveštenju, obuhvatati Projekat za izvođenje radova, kao i kompletnu izgradnju novih kapaciteta luke u Bogojevu.

Srbija će, podsetimo, za razvoj luke u Bogojevu imati podršku Mеđunarodnе finansijskе korporacijе (IFC). Tomislav Momirović, ministar građеvinarstva, saobraćaja i infrastrukturе i Ari Nain, regionalni menadžer IFC za Centralnu i Jugoistočnu Evropu, potpisali su početkom aprila sporazum o saradnji na pripremi projekata javno-privatnog partnеrstva u oblasti infrastrukturе. Prva dva projеkta koja ćе biti rеalizovana primеnom ovog sporazuma su lukе u Prahovu i Bogojеvu, saopštilo je tada MGSI. Istaknuto je i kako se očekuje da će učešće IFC dodatno privući vеlikе svеtskе kompanijе da učеstvuju u koncеsionim postupcima za ovе lukе.

Proširenje i rekonstrukcija luke u Bogojevu značajno će unaprediti pretovar i skladištenje poljoprivrednih proizvoda, što bi trebalo da u velikoj meri uveća izvoz srpskog žita i kukuruza. Osim toga, predviđeno je i da luka Bogojevo dobije naftni terminal, kao i terminal za šljunak i pesak.

Foto: YouTube/PrintScreen