Transport žitarica – Povoljne cene usmeravaju izvoz na „Luku Bar“

Transport žitarica iz Vojvodine na treća tržišta već od ove godine obavljaće se preko „Luke Bar“. To je rezultat sastanka predsednika privrednih komora Crne Gore i Srbije sa predstavnicima kompanija „Srbija Kargo„, „Montecargo“ i „Luka Bar„, kao i izvoznicima žitarica „MK grupom“ i „Agro globom“ iz Novog Sada, koji je održan na marginama poslovnog foruma Crna Gora-Vojvodina u pokrajinskoj Privrednoj komori.

Sa zadovoljstvom mogu da saopštim crnogorskoj javnosti da su na sastanku usaglašene cene prevoza i da će prve količine žita iz Vojvodine preko Luke Bar na treća tržišta krenuti već u ovoj godini, kazao je predsednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović.

Prema njegovim riječima, ovim su stvoreni uslovi za dugoročni posao za transport žitarica preko crnogorske luke.

– Procena je da bi već u naredne dve godine moglo da dođe do izvoza 300.000 tona žitarica preko „Luke Bar“. No, nije reč samo o jednosmernom izvozu već i o uvozu sirovina i repromaterijala za potrebe proizvođača i izvoznika iz Vojvodine –  rekao je Golubović.

 

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izrazio je zadovoljstvo što je još jedan poslovni forum rezultirao konkretnim benefitima za privrede dve zemlje.

– Mislim da smo postigli veliki uspeh u razgovorima koji mogu da obezbede dugoročnost poslovanja izvoznika žitarica sa „Lukom Bar“. Sa cenom koja je ranije postojala železničko lučki koridor nije bio profitabilna maršuta, pa je srpsko žito na treća tržišta išlo preko Konstance. Potreba Srbije za još jednom logističkom platformom za izvoz i uvoz je ogromna. Ovo što smo postigli uliva nadu da ćemo povećati izvoz i uvoz preko Luke i robnu razmenu izmđu naše dve države – rekao je Čadež.

Srbija je 2017. godine izvezla oko 500.000 tona pšenice, 1.660.000 tona kukuruza i 500.000 tona drugih žitarica i brašna. Od navedenih količina, prugom Beograd – Bar, preko „Luke Bar“, prevezeno ukupno 35.000 tona žitarica. Polovina ukupne trgovine, oko 1.100.000 tona odvija se preko Rumunije, odnosno Dunavom, preko Konstance, a ostatak drumskim i željezničkim prevozom preko Rijeke i Kopra.

Razlog korišćenja duže rute bila je cena prevoza, koju formiraju „Srbija Kargo“, „Montecargo“ i „Luka Bar“. Dogovorom o nižoj ceni prevoza ruta za izvoz preko „Luke Bar“ postala je ponovo rentabilna za korisnike, prenosi seebiz.eu.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.