Korona i tržište rasutih tereta – Danski Clipper Bulk smanjuje troškove

Danska kompanija Clipper Bulk za prevoz rasutih tereta najavila je plan za smanjenje troškova, kao deo mera borbe sa pandemijom korona virusa.

Mere uključuju i smanjenje broja zaposlenih, zbog čega će kompanija ukinuti 24 od ukupno 91 radnog mesta na kopnu do kraja aprila. Promene će se uglavnom sprovoditi u sedištu kompanije u Kopenhagenu.

Tržište suvog tereta godinama se bori s neodrživo niskim cenama, a pandemija covid-19 pogoršala je stvari i uzrokovala nagli pad potražnje i cena, rekao je direktor Clipper Group Peter Norborg.

– Moramo da se prilagodimo novoj situaciji i zato sprovodimo promene, kako bismo bili korak ispred dešavanja. Iako duboko žalimo žalimo zbog posledica za osoblje, smanjenje je ključno za prilagođavanje troškova – naveo je Norborg.

Grupacija će se prvenstveno usresrediti na profitabilne operacije, uključujući Clipper Steel, Compass Rose, China Parcel kao i Brazil Steel, te se očekuje da prihod ovih biznisa u potpunosti pokrije troškove Clipper Bulk-a nakon smanjenja broja radnika.

Osim toga, kompanija će nastaviti oprezan pristup tržištu, radi usluživanja dugogodišnjih kupaca i partnera.

– Umesto da se nadamo da će se tržište normalizovati za 3-6 meseci, mi preduzimamo korake potrebne za vođenje održivih operacija na današnjim smanjenim tržištima – dodao je Norborg.

Clipper Bulk upravlja sa 65-85 plovila, uključujući brodove kojima upravljaju Clipper Handy Pool i Clipper Bulkhandling Pool.

Izvor: pomorac.net/Splash247