U riječkoj luci očekuju 17% veći promet robe

Direktor Lučke uprave Rijeka Vlado Mezak rekao je u četvrtak na konferenciji za novinare kako se očekuje da će u riječkoj luci ove godine biti ostvaren promet 10,6 miliona tona tereta, što je 17% više nego lani. Pri tome je povećan promet svih vrsta tereta osim generalnog, kaže Mezak.

Luka predviđa promet od 6,5 miliona tona tečnih i oko 4 miliona  tona suvih tereta. Očekuje se i pretovar 205.000 kontejnera ili 7% više nego lani, od toga 165.000 na kontejnerskom terminalu Brajdica.

Mezak je kazao da je to najveći rast ukupnog prometa u poslednjih pet godina te da se može reći da je 2015. rekordna godina. On naglašava da je ove godine s predstavnicima Evropske komisije potpisan ugovor za gradnju železničke stanice  na kontejnerskom terminalu Brajdica vrednog 35 miliona kuna, od kojih će bespovratnih 85% biti finansirano iz evropskih fondova, a ostatak iz sopstvenih sredstava.

Kao preduslov za to bilo je potrebno izraditi projekt, koji je takođe u većem delu finansiran iz fondova EU, podsetio je Mezak i dodao da je na isti način dobijen novac za projektovanje terminala na Zagrebačkoj obali. Izvestio je i da se za sledeću godinu priprema projekt, odnosno da će se još jednom pokušati dobiti novac iz evropskih fondova za izgradnju druge faze Zagrebačke obale ukupne vrednosti oko 180 mil EUR, kao i za još neke projekte.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.