Ugovorena rekonstrukcija brodske prevodnice u sastavu Đerdapa 2

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović i predstavnik konzorcijuma DSD NOELL GmbH Ioan Gische (Joan Giš)  potpisali su danas ugovor o izvođenju radova na adaptaciji brodske prevodnice u sastavu hidroelektrane Đerdap 2. 

Kako se navodi u saopštenju MGSI, vrednost ugovorenih radova iznosi 29 miliona evra. Iz kredita EIB obezbeđeno je 60% sredstava, dok je preostalih 40% sredstava obezbeđeno iz CEF fonda (Connecting Europe Facility Fund).

Ioan Gische rekao je da će se realizacija ovog projekta obaviti na profesionalnom nivou, kao što je to bio slučaj i na projektu Đerdap 1, koji je uspešno završen.

Razvoj vodnog saobraćaja u Srbiji

Ministar Momirović je nakon potpisivanja ugovora izjavio da će u narednom periodu biti pokrenute investicije koje će „iz korena promeniti vodni sabraćaj u zemlji, jer će Srbija investirati pola milijarde evra u razvoj vodnog saobraćaja i vodnih koridora“.

– Pored Đerdapa 2, uskoro ćemo krenuti sa rekonstrukcijom Luke Prahovo, čiji je rad od posebnog značaja za poslovanje RTB Bora i Industrije hemijskih proizvoda u Prahovu, a takođe ugovorićemo i početak radova na vađenju potopljene nemačke flote iz Drugog svetskog rata – rekao je Momirović.

Dodao je i da će Negotin ove godine postati jedno od najvećih gradilišta u Evropi, posebno kada je u pitanju vodna infrastruktura.

Foto: MGSI