Upoznajte Oceanbird – Najveći kargo jedrenjak na svetu nosiće 7.000 vozila! (FOTO, VIDEO)

Švedsko ministarstvo transporta, Kraljevski institut tehnologije, konsultantska kompanija SSPA i brodarska grupacija Wallenius Marine, najavili su ekološki projekat Oceanbird.

Reč je o modernom RO-RO jedrenjaku sa pet jarbola, koji će moći da primi 7.000 vozila. Kada bude izgrađen, Oceanbird će sa 200 metara dužine i 40 metara širine biti najveći kargo jedrenjak na svetu.

– Emisija štetnih gasova za vreme plovidbe smanjiće se za 90%, ali će brzina plovila biti malo manja, pa će jedrenjak Atlantik prelaziti za 12 dana – kažu Šveđani.

Ocenabird će imati 5 teleskopskih jarbola, čija će maksimalna visina dosezati 80 metara. Poređenja radi, najveći jarbol poznatog klipera Cutty Sark visok je 47 metara. Kako najavljuju, trebalo bi da zaplovi 2025. godine.

– Prošle su hiljade godina otkako smo naučili da koristimo vetar, kako bi prekookeanski brodovi putovali brže i dalje. Vetar nam je pomogao da otkriljemo našu planetu, sada nam može pomoći da je sačuvamo – kažu rukovodioci ovog projekta.

– Inovativna tehnologija omogućiće napajanje ekološki pogon za prekookeanske brodove. Jedra nisu problem – ovoga puta, ona će biti slična avionskim krilima. Oceanbird primeniće revolucionarnu tehnologiju, koja će okončati eru teretnih brodova na fosilni pogon u pomorskom transportu.

Kada se prvi ovakav brod bude otisnuo na putovanje, to će biti istorijska prilika za pomorski transport.

Međunarodna pomorska organizacija IMO postavila je za cilj smanjenje emisije ugljen-dioksida iz međunarodne plovidbe za 40 procenata do 2030.

Izvor/foto: oceanbirdwallenius.com