Veštačka inteligencija sve interesantnija pomorskoj industriji

Japanski Nippon Yusen Kaisha  (NYK) poslednji je u nizu velikih brodarskih kompanija koje su odlučile da investiraju u razvoj i korišćenje veštačke inteligencije (AI) za aplikacije u pomorskoj industriji. Brodski gigant ulaže u saradnju sa pet godina starom japanskom kompanijom Ghelia, koja je osnovana u Sony Computer Science Laboratories (Sony CSL), i radi sa ključnim igračima u različitim industrijama na implementaciji AI tehnologije u poslovanje.

Kroz ovu saradnju kompanije će biti fokusirane na praktičnu primenu AI rešenja u pomorskoj industriji, gde su digitalizacija i implementacija veštačke inteligencije „hitno potrebne na globalnom nivou“. Zajedno će nastojati da promovišu transformaciju pomorske industrije kroz nove tehnologije, saopštila je kompanija NYK.

Pomorska industrija je nedavno se suočila sa nizom zahteva koji uključuju razvoj i dizajn digitalnog inženjeringa i „digitalnih blizanaca“, uspostavljanje potpuno autonomnih brodskih sistema i tehnološke inovacije kao što je energija sledeće generacije za dekarbonizaciju. Isto se može reći i za osiguranje bezbednosti, tokom celog procesa rada plovila.

U ovim okolnostima, NYK Grupa je jačala svoje inicijative u oblasti razvoja brodova sledeće generacije. Istovremeno, Ghelia razvija širi i dublji spektar tehnologija — kao što su veštačka inteligencija u terminalima, duboko učenje (deep learning), obrada prirodnog jezika (Natural Language Processing)— i pretvara ih u proizvode i usluge.

U ovoj eri otvorene saradnje u razvoju tehnologije, dve kompanije su sklopile sporazum o poslovnom i kapitalnom savezu radi izgradnje strateškog partnerstva, navodi se u saopštenju.

U skladu sa ovim sporazumom o alijansi, NYK i Ghelia će raditi na realizaciji AI tehnologija u NYK-u. U budućnosti, obe kompanije će pokušati da kreiraju i koriste napredne, praktične usluge veštačke inteligencije, sa ciljem da vode globalnu industriju transporta i da doprinesu njenom daljem širenju, dodaje se u saopštenju kompanije NYK.

Foto: NYK