Više tereta na rekama – Još 4 srpske luke postaju deo TEN-T mreže

U pripremi su izmene na TEN-T mreži rečnih luka, a njima bi osnovna mreža (Core TENT-T) u Srbiji trebalo da obuhvati još jednu luku na Dunavu, u Pančevu. Osim toga, u planu je i da u sveobuhvatnu mrežu budu uključene tri srpske luke – Smederevo, Sremska Mitrovica i Prahovo, saopštili su iz Agencije za upravljanje lukama (AUL). Kako su naveli, oni su ove izmene predstavili na sastanku Tehničkog komiteta Stalnog Sekretarijata Transportne Zajednice, posvećenom vodnom saobraćaju i multimodalnosti. Skup je okupio regionalne partnere sa Zapadnog Balkana i države posmatrače – Gruziju, Moldaviju i Ukrajinu. Sastanku su prisustvovali i predstavnici Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Direkcije za vodne puteve.

Tema sastanka je bila napredak partnera u pogledu ispunjenja mera predloženih u Akcionom planu Transportne zajednice za vodni saobraćaj i multimodalnost.

Planirano proširenje mreže olakšaće protok roba, povećati mobilnost i doprineti prebacivanju više tereta na unutrašnje vodne puteve.

U okviru Tehničkog komiteta organizovan je obilazak luke u Novom Sadu, kao jedne od luka na osnovnoj (Core) TEN-T mreži. Predstavljeni su radovi koje lučki operater, kompanija DP World a.d. Novi Sad izvodi na infrastrukturi vertikalnog keja i otvorenog skladišta za potrebe kontejnerskog terminala.

Ovi projekti predstavljaju najvažnije ulaganje u lučku infrastrukturu, čime se povećava bezbednost i efikasnost lučkih usluga. U skladu sa Ugovorom o obavljanju lučke delatnosti, koji su Agencija i DP World potpisali 2019. godine, ukupne planirane investicije operatera u infrastrukturu i suprastrukturu iznose 35 miliona evra, podseća se u saopštenju AUL.

Iz Agencije za upravljanje lukama navode da će investicije u lučku infrastrukturu unaprediti unutrašnji vodni saobraćaj, kako bi bio prepoznat kao najpogodnija grana transporta za prevoz većih količina tereta.

Akcioni plan Transportne zajednice za vodni saobraćaj i multimodalnost možete pogledati OVDE.