Vladimir Lekić: Vrlo uspešna 2020. godina za COSCO SHIPPING u Srbiji inicira dalji razvoj poslovanja

Uprkos svim poteškoćama i izazovima, ova godina bila je za COSCO SHIPPING veoma uspešna u Srbiji. Tokom 2020, na obe transportne rute Land-Sea Express servisa, COSCO SHIPPING beleži veliki rast prometa u odnosu na prethodnu godinu, kao i značajno povećanje tržišnog udela, kaže Vladimir Lekić, direktor Dragon Maritime SEE – Beograd u ime kompanije COSCO SHIPPING, u intervjuu za PlutonLogistics.

PL: Poslednji put smo razgovarali pre godinu dana, tačnije u oktobru 2019. Za to kratko vreme kao da se svet preokrenuo u potpunosti. Kako iz vašeg ugla izgleda ova 2020. godina?

– Ova godina je usled COVID-19 pandemije donela velike promene u svim segmentima društvenog i privrednog života. Kao i sve druge kompanije i naša kompanija se morala prilagoditi novim okolnostima uzrokovanim globalnom pandemijom, koje u mnogome otežavaju ustaljeni način poslovanja. Kao odgovorna kompanija, preuzeli smo sve mere u cilju zaštite zdravlja zaposlenih i kroz adekvatnu organizaciju na bazi “smart work” poslovanja, uspeli smo da održimo visok nivo kvaliteta rada i značajan tržišni rast u 2020. godini.

Bez obzira na sve poteškoće, rekao bih da je 2020. vrlo uspešna godina za COSCO SHIPPING u Srbiji.

PL: Kako sada funkcioniše vaš Land-Sea Express servis? Kakav je bio obim transporta? Da li ste u ukupnom transportu ostvarili planirane ciljeve?

– Od pokretanja Land-Sea Express konekcije između Dalekog istoka i Srbije u maju 2017. godine, COSCO SHIPPING iz godine u godinu beleži kontinuirani rast kontejnerskog tereta na ovom jednistvenom servisu.

U okviru pomenutog intermodalnog servisa klijenti imaju mogućnost izbora između dve različite transportne rute. Prve koja podrazumeva direktnu železničku konekciju izmedju luke Pirej i Beograda, a druga putem PRS servisa (Piraeus Rijeka Express) i dalje železničke konekcije, povezuje Beograd sa lukama Pirej i Rijeka. Na obe transportne rute Land-Sea Express servisa u toku 2020. godine beležimo preko 45% rasta kontejnerskog prometa u odnosu na 2019. godinu, te značajno povećanje tržišnog udela kompanije COSCO SHIPPING na tržištu Srbije.

Na nedeljnom nivou na pomenutim transportnim rutama između luka Pirej i Rijeka i terminala NELT u Beogradu naša kompanija prosečno transportuje tri do četiri para kontejnerskih vozova za različite uvozno-izvozne klijente.

Naša očekivanja su da ćemo do kraja 2020. godine na Land-Sea Express servisu u Srbiji transportovati oko 16.000 TEU jedinica na više od 300 linijskih vozova.

PL: U vašem poslovanju železnički transport igra vrlo važnu ulogu. Kakva su vaša iskustva i da li ste osetili određenu promenu ili poteškoće u obavljanju železničkog transporta?

– Železnički transport igra ključnu ulogu u realizaciji pomenutog servisa naše kompanije, uz poseban akcenat na unapređenje železničkog saobraćaja u okviru razvoja globalnog projekta NR Kine Pojas i put. U skadu sa tim vidimo velike pomake u obnovi i izgradnji železničke infrastrukture u Republici Srbiji, pre svega na Koridoru 10, koji je glavni magistralni pravac za transport kontejnerskih pošiljki na Land-Sea Express servisu između luke Pirej i zemalja Centralne Evrope.

Tu bih posebno istakao značaj izgradnje brze pruge između Beograda i Budimpešte, koja će značajno ubrzati protok železničkog saobraćaja na ovom koridoru preko koga na godišnjem nivou tranzitira preko 1.300 vozova u okviru servisa kompanije COSCO SHIPPING.

PL: U našem intervjuu je bilo reči o uvođenju intermodalnih servisa za nove destinacije, kao i o investiranju u razvoj intermodalnih terminala. Da li su ti projekti ostali u vašim razvojnim planovima?

– U okviru daljeg tržišnog razvoja i diversifikacije portfolija usluga, kompanija planira pokretanje servisa za nove destinacije, kako u Srbiji tako i u ostalim zemljama regiona, te očekujemo početak realizacije nekih od servisa za nove Land-Sea Express destinacije u toku 2021. godine.

Kompanija COSCO SHIPPING je jedan od svetskih lidera u investicijama i upravljanju kontejnerskim terminalima širom sveta, te postoji veliko interesovanje kompanije za investiranje u intermodalne terminale, tj. takozvane “suve luke” na području Jugoistočne Evrope, koji će značajno doprineti daljem unapređenju intermodalnog servisa i razvoju inicijative Pojas i put.

PL: U promenjenim okolnostima, šta kompanije koje trguju sa Kinom (uvoze/izvoze) moraju da znaju? Da li su se promenile cene, tranzitno vreme, uslovi?

– COVID-19 pandemija je u značajnoj meri promenila uobičajenu tržišnu sezonalnost u kontejnerskom transportu između Kine i Evrope.

Postoji kontinuirana tendencija rasta tržišnih vozarina uz manju raspoloživost brodskog prostora na većini transportnih ruta i stiče se utisak da će se sličan trend nastaviti u toku 2021. godine. Svakako, u nepredvidivim globalnim uslovima poslovanja uzrokovanim COVID-19 pandemijom i uticajem iste na poslovanje u mnogim delatnostima zaista je teško predvideti dugoročni trend nivoa vozarina i raspoloživosti kapaciteta u narednom periodu.

PL: Tokom prethodnih nedelja sve više se govori o snažnom oporavku kineske ekonomije. Prema vašem mišljenju, koliko će takav trend u Kini uticati na razvoj globalne situacije u narednom periodu?

– Kineska ekonomija pokazuje jako brz oporavak od krize izazvane pandemijom sa kojom se u najvećoj meri suočila u prvom kvartalu ove godine. Kina je pokazala zavidan nivo efikasnosti u borbi sa korona virusom kroz preduzimanje efikasnih i pravovremenih mera, što je vrlo značajno za dalji razvoj njihove trgovinske i ekonomske saradnje sa ostalim zemljama sveta.

Očekivanja su da će takav trend u Kini dati značajan doprinos stabilizaciji ekonomskih prilika na globalnom nivou, te tržišni i privredni oporavak drugih zemalja od posledica izazvanih COVID-19 krizom.

PL: Recite nam nešto više o vašim humanitarnim akcijama tokom krize izazvane korona virusom.

– U toku ove godine naša kompanija je učestvovala u različitim humanitarnim akcijama, kako u Srbiji tako i u ostalim zemljama regiona, te pružila neophodnu pomoć u borbi protiv korona virusa.

U okviru ovih akcija, kompanija je donirala više od 120.000 zaštitnih maski, te 1.000 zaštitnih odela različitim institucijama, od kojih bi posebno izdvojio Vladu Republike Srbije, Institut za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Dr Vukan Čupić, Institut za ortopedsko-hirurške bolesti Banjica, Agenciju za borbu protiv korupcije, kao i druga udruženja i organizacije u Republici Srbiji.

Donacije su takođe upućene i institucijama u Bosni i Hercegovini. Više od 20.000 zaštitnih maski donirano je Željeznici Republike Srpske, Univerzitetsko kliničkom centru Sarajevo, Upravi za indirektno oporezivanje, carinskim organima, te ostalim institucijama i humanitarnim udruženjima u Bosni i Hercegovini.

PL: COSCO Shipping Grupa nedavno je potpisala sporazum sa kompanijom DNV GL o promovisanju upotrebe pametne tehnologije u pomorskoj industriji. Recite nam nešto više o ovom projektu “pametnih brodova”.

– COSCO Shipping Grupa i DNV GL potpisali su 1. septembra ove godine Sporazum o promociji upotrebe pametnih tehnologija u pomorskoj industriji, kojim je predviđena izgradnja inteligentnog centra za upravljanje brodskim podacima, što će doprineti naporima kompanije COSCO da nadogradi svoju flotu i krene ka potpunom digitalnom upravljanju.

Pomenutom inicijativom će se u velikoj meri unaprediti bezbednost i usklađenost ključnih poslovnih procesa, poput objedinjavanja baze podataka i razvoja pametne špedicije, navigacije i prevoza tereta, te doprineti smanjenju emisije i potrošnje goriva.

Menadžment COSCO Grupe predstavio je ovaj projekat kao nepovratan trend tehnološkog razvoja u globalnoj brodskoj industriji, koji će postaviti nove standarde u organizaciji i optimizaciji pomorskog transporta.

 

Podeli na društvenim mrežama: