Vlasnik Luke Novi Sad zainteresovan za bugarske luke

Jedan od najvećih lučkih operatera na svetu, Dubai Port World, čija je firma P&O Ports Dubai nedavno kupila Luku Novi Sad, interesuje se za ulaganje u bugarske luke i stvaranje visokotehnoloških logističkih centara u različitim gradovima.

Kako pišu bugarski mediji, pre dva dana održan je i sastanak između bugarskog predsednika Rumena Radeva i generalnog direktora arapske kompanije Ahmeda bin Sulayema. Razgovarali su o pozicioniranju Bugarske kao regionalnog logističkog centra za transport robe iz Evrope u Aziju.

Generalni direktor Dubai Port World, koji u svom vlasništvu ima 78 logističkih terminala u različitim delovima sveta, rekao je da korišćenje bugarskih luka duž Dunava omogućava brz pristup evropskih zemljama.

Luka Novi Sad prodata je kompaniji iz UAE u maju po početnoj ceni od 7,99 mil EUR. To je bila jedina preostala luka u vlasništvu Republike Srbije.

Godinu dana pre toga, P&O Ports Dubai potpisao je Memorandum o razumevanju i saradnji na projektima razvoja rečnih luka sa Vladom Srbije.