Železara Smederevo zainteresovana za veću saradnju sa Lukom Bar – Pokretanje ugašene peći u avgustu

Nakon kompanije Zijin Bor, koja će preko Bara transportovati koncentrat bakra, kapacitete ove crnogorske luke mogla bi da značajnije koristi i smederevska železara, saopštio je Ministarstvo kapitalnih investicija Crne Gore.

Ova najava stigla je nakon ugovorenog projekta od velikog značaja za dve zemlje – tokom 2021. preko Bara će biti pretovareno 350 hiljada tona bakra iz Bora, dok se dogodine očekuju dvostruko veće količine.

Iz Ministarstva kapitalnih investicija Crne Gore navode da barska luka i železnički kargo prevoznici očekuju nove velike poslove.

Kompanije Montecargo, Srbija Kargo i Luka Bar, nakon dužeg vremena ponovo deluju kao jedan tim i zajedničkom saradnjom doprinose realizaciji vodećih projekata i uspešnom poslovanju na saobraćajnom tržištu Srbije i Crne Gore, saopštilo je ministarstvo. 

– Dokaz uspešne poslovne saradnje tri kompanije, zahvaljujući kojoj se već postižu zajednički rezultati, jeste poverenje koje nam je ukazala kineska kompanija Zijin. Takođe, pomenute kompanije su već u pregovorima sa Smederevom, da njihov proizvod okrenu na koridor ka Luci Bar, čime će se iskoristiti puna valorizacija logističkog pravca preko ove luke.

Srbija Kargo očekuje rast obima prevoza

Rukovodstvo preduzeća Srbija Kargo, na čelu sa generalnim direktorom Dušanom Garibovićem, sastalo se u utorak (15. juna) sa predstavnicima smederevske železare (HBIS Group Serbia), kako bi razgovarali o nastavku dugogodišnje saradnje, kao i o unapređivanju budućih partnerskih odnosa. Razgovor je iskorišćen i za analizu i sumiranje dosadašnjih rezultata, saopštila je železnička kompanija.

– Imajući u vidu značaj HBIS Group Serbia, koja je ujedno i jedan od naših najznačajnijih strateških partnera, za privredu cele države, svakako je važno istaći izraženo obostrano zadovoljstvo dosadašnjim učinkom, kao i željom da se saradnja oproba i u drugim segmentima, o kojima će biti reči na narednom sastanku – navodi se.

– Kako je globalna kriza izazvana pandemijom uticala na celokupnu privredu, a imajući u vidu tada aktuelnu situaciju na tržištu, kao dobra strateška odluka pokazalo se gašenje Visoke peći broj 1 u Smederevu u julu prošle godine i preusmerenost na rad Visoke peći broj 2. Na sreću, nazire se kraj pandemije – samim tim se očekuju mnogo bolja vremena nego u godini za nama, te je i trenutna situacija na tržištu stvorila povoljne uslove za pokretanje ugašene peći, koje se planira za avgust.

Shodno tome i naša kompanija može očekivati povećanje obima prevoza u odnosu na protekli period, navodi se u saopštenju Srbija Karga.

Pokretanje ugašene peći, kako je ranije najavio HBIS, očekuje se 16. avgusta. Ona je, inače, bila ugašena 5. jula 2020.

Foto: HBIS Serbia (hbisserbia.rs)