Kamioni NA GAS bez putarine u Nemačkoj do kraja 2023.

Odbor za saobraćaj nemačkog Bundestaga usvojio je tokom protekle sedmice predlog da se oslobađanje kamiona na gas (CNG i LNG) od plaćanja putarine produži do 31. decembra 2023, prenose nemački mediji.

U narednim sedmicama u parlamentu će se glasati o ovom predlogu odbora, ali se očekuje da bi gotovo izvesno trebalo da bude prihvaćen.

Prema sadašnjim propisima, potpuno oslobađanje kamiona na gas od plaćanja putarine trebalo je da istekne do kraja 2020. godine. U 2021. trebalo je da oni počnu da plaćaju deo naknade. Upotreba kamiona na gas pomaže u smanjenju emisije CO2.

Transportno-logistička udruženja u Nemačkoj pozdravila su ovaj predlog Odbora za saobraćaj, te očekuju usvajanje propisa. Kako navode, to je važan korak ka planiranju sigurnosti ulaganja u alternativne pogone, piše nemački Deutsche Verkehrs Zeitung.

Sa druge strane, „zelene stranke“ smatraju da bi oslobađanje od plaćanja putarine trebalo da se završi do kraja ove godine, kako je i planirano, te navode da će novi podsticaji uticati da ne dođe do preusmeravanja dela teretnog saobraćaja na železnicu.