Kamioni na vodonik – Ova kompanija poručuje 100 Nikola!

Nemačka kompanija GP Joule najavila je plan za kupovinu velike flote Nikola Tre kamiona na vodonik. Pismo o namerama za porudžbinu 100 vozila klase 8, odnosno teških vozila Nikola Tre sa vodoničnim gorivnim ćelijama (FCEV) objavljeno je 23. januara.

Kamione Nikola Tre FCEV u evropskoj varijanti 6×2 proizvodiće joint venture kompanije Nikola i Iveco Grupe u Ulmu u Nemačkoj. Očekuje se da će prvih trideset od planiranih 100 kamiona biti isporučeno firmi GP Joule tokom 2024. godine.

Nakon toga, tokom 2025. uslediće isporuka preostalih 70 vozila, uz mogućnost da ih GP Joule nabavi putem programa GATE (Green & Advanced Transport Ecosystem), sveobuhvatnog modela najma električnih kamiona IVECO grupe. IVECO će obezbediti i održavanje i servisiranje kamiona.

Za Nikolu je ovo prva velika porudžbina za varijantu Tre na vodonične ćelije, koja stiže iz Nemačke. Do sada je nekoliko primeraka BEV varijante (baterije) u funkciji u luci Hamburg.

Dosada su Nikoli najviše pisama o namerama ili porudžbina dale američke kompanije.

GP JOULE svojim će svojim klijentima u transportu i logistici na ovaj način staviti na raspolaganje veliku flotu kamiona sa pogonom na vodonik.

U pismu o namerava takođe je navedeno i više detalja o nastavku i proširenju saradnje u narednim godinama. Više informacija dostupno je na stranici kompanija IVECO, Nikola i GP Joule.

Foto: Iveco Group

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.