Kao da puniš rezervoar! – Zamena baterije na električnom kamionu za 5 minuta (VIDEO)

Dok zapadnim proizvođačima automobila tek predstoji usvajanje tehnologije zamene baterija na električnim vozilima, u Kini mnoge kompanije uveliko razvijaju ovu tehnologiju i iz godine u godinu idu korak dalje. Među onima koji ovih dana posebno privlače pažnju je multinacionalna automobilska kompanija Geely, koja je najavila pozamašno širenje nove tehnologije, procenivši da će do 2025. godine širom Kine instalirati čak 5.000 stanica za zamenu baterija.

Iako će većina ovih stanica za zamenu baterija biti dizajnirana za Geely električna vozila, kompanija nije zaboravila na kamione koji se koriste u građevinarstvu i logističkim operacijama, te je nedavno instalirala i jednu stanicu specijalno namenjenu kamionima sa mešalicama za beton.

Proces na ovoj stanici u potpunosti je automatizovan, a prema proračunima kompanije koja koristi usluge, kamioni prelaze 100 km za svega 5 dolara.

Proces zamene baterija započinje ulaskom kamiona na rampu. Vozač zatim prikazuje QR kod na smartfonu i pokreće proces zamene baterija. Baterija kapaciteta 280 kWh sa kućištem teži oko 3,2 tone, a sistem je u rekordnom vremenu podiže i odnosi u prostor za punjenje.

Čitav proces traje manje od pet minuta, pa ovakav sistem može i vremenski konkurisati klasičnom punjenju rezervoara gorivom.

Jednako zanimljiv je i sistem upravljanja baterijama.

Sistem samostalno odlučuje o redosledu punjenja, a za punjenje svake je dovoljno svega 60 minuta. Ovakva stanica sa 8 baterija može podržati maksimalno 50 kamiona.

Izvor: carscoops.com

Foto: PrintScreen (YouTube/ChinaUNCUT)