Uskoro veliko testiranje flote od 150 kamiona na vodonik širom Evrope

Veliki projekat za popularizaciju upotrebe teških kamiona na vodonik širom Evrope dobija novi zamah.

Asocijacija H2Accelerate saopštila je nedavno da su njeni članovi obezbedili sredstva za svoje dve glavne inicijative – nabavku 150 kamiona na vodonik i izgradnju 8 stanica za dopunu vodonikom. Postavljanje stanica za dopunu realizovaće se u okviru projekta Connecting Europe Facility, a nabavka 150 kamiona biće finansirana kroz Partnerstvo za čisti vodonik. Vest je ocenjena kao još jedan dokaz „kontinuirane evropske podrške dostizanju nulte emisije, kroz uvođenje kamiona na vodonik“.

H2Accelerate TRUCKS je projekat tri vodeća svetska proizvođača – Daimler Truck, Volvo Group i Iveco Group i nekoliko udruženja drumskih prevoznika iz Evropske unije. Podršku takođe pružaju dobavljači kao što su Shell, TotalEnergies i Everfuel. Koordinator projekta je SINTEF, vodeći norveški istraživački institut za vodonične tehnologije.

Kako se navodi, ukupno 150 kamiona biće do 2030. raspoređeno kod „pouzdanih klijenata“ kompanija Iveco, Volvo i Daimler. Vozila će biti testirana u realnim uslovima tokom nekoliko godina, kako bi se demonstrirale i procenile njihove tehničke i ekonomske performanse. Očekuje se da će kamioni u prvoj fazi biti kapaciteta do 44 tone i sa dometom od najmanje 600 kilometara (4×2 ili 6×2).

Testiranje kamiona i opreme za dopunu goriva u realnim uslovima trebalo bi da bude ključni korak ka masovnoj komercijalizaciji tehnologije u budućnosti, poručuju iz H2Accelerate.

Osam stanica za dopunu vodonikom biće postavljeno u Francuskoj i Holandiji. Svaka od njih imaće veći kapacitet (>1 tona/dan) od bilo koje javne stanice koja je trenutno u funkciji. Takođe, zahvaljujući specifičnom dizajnu, težiće se ultra-visokom nivou dostupnosti za korisnike (ključni delovi opreme biće „duplirani“ u samoj stanici, kako bi vreme zastoja – u slučaju da se neka komponenta pokvari – bilo svedeno na najmanju moguću meru). Stanice će biti postavljene duž ključnih TEN-T transportnih koridora, omogućavajući lak pristup vozačima kamiona koji se kreću glavnim autoputevima.

 

– Oduševljeni smo što pružamo finansijsku podršku H2Accelerate TRUCKS, vodećem projektu koji će trasirati put za komercijalizaciju evropskog sistema transporta na vodonik. Posebno je značajno što će 150 vozila u okviru ovog projekta biti podržano i širenjem mreže stanica za dopunu vodonikom, koja se oslanja na projekat H2Accelerate Inaugural Station Deploiment koji je odabran da dobije podršku EU. Kroz oba projekta, možemo iz prve ruke da svedočimo kako različiti programi finansiranja mogu da funkcionišu zajedno – rekao je Bart Biebuick, izvršni direktor Partnerstva za čisti vodonik.

Giandomenico Fioretti, šef poslovnog razvoja alternativnih pogona u IVECO Truck Business, istakao je da je Iveco Grupa među prvima osvojila nepoznatu teritoriju, kao i da je pionir alternativnih pogona već više od dvadeset godina.

– Ova tehnologija nudi najbolji kompromis između dometa autonomije, nosivosti i vremena punjenja. Ponosni smo na aktivnosti koje ćemo preduzeti sa našim partnerima u revolucionarnom H2Accelerate TRUCKS projektu, kako bismo dali doprinos u trasiranju puta za tehničku i komercijalnu održivost dugolinijskog transporta vozilima na vodonik – rekao je Fioretti.

Foto: h2accelerate.eu