Saobraćaj bez „crvenog svetla“ – Holandski prevoznici testiraju iVRI sistem

Dve holandske transportne kompanije – Vos Transport i Gist Nederland, od početka godine testiraju novu tehnologiju koja će omogućiti kamionima da budu povezani sa semaforima, kako više ne bi morali da čekaju da se upali zeleno svetlo.  Ovaj pametni sistem za kontrolu kretanja – iVRI omogućiće prevoznicima uštede, a doprineće i smanjenju emisije štetnih gasova, piše trans.info.

Kompanija Vos Transport trenutno koristi 5 takvih instalacija u gradu gde je osnovana – Deventeru i okolini. Zahvaljujući njima, na 5 raskrsnica opremljenih iVRI sistemima, kamioni gotovo nikada ne moraju da čekaju zeleno svetlo, jer su povezani sa signalizacijom.

U bliskoj budućnosti kompanija želi da transformiše preostalih 55 sistema za kontrolu kretanja (VRI) u inteligentne sisteme.

Ukoliko 250 kamiona svakodnevno izbegava dva zaustavljanja, iVRI bi mogao da obezbedi uštedu oko 194.500 evra godišnje i smanji emisiju CO2 za više od 344,5 tona. Ušteda za 500 kamiona, koji bi tokom 262 radnih dana izbegli da stoje na semaforima pet puta dnevno bi iznosila 973.100 evra i 1.722 tone CO2, prenosi trans.info.

Slične testove je uradila i transportna kompanija Gist Nederland iz Bleisvijka na jugu Holandije. Prema tom prevozniku, iVRI smanjuje potrošnju goriva za 6,1%, a vozači moraju kočiti 16,2% manje, što znači manje trošenja kočionih pločica i guma. 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.